Okončavaju se sukobi u Siriji?

Sirija je u potpunosti i bez rezervi prihvatila plan Arapske lige o okončanju osmomesečnih sukoba u zemlji, izjavio je neimenovani zvaničnik te organizacije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.11.2011.

21:33

Default images

Dogovor je objavljen na sastanku ministara spoljnih poslova arapskih zemalja u Kairu, u trenutku kada je na režim sirijskog predsednika Bašara al Asada vršen veliki pritisak da okonča krvoproliće u zemlji i potpiše sporazum.

Mirovnim planom, u čiji je sadržaj Agencija Frans pres imala uvid, predviđa se "potpuna obustava nasilja u cilju zaštite civila". Sirija bi, prema tom sporazumu, trebalo da oslobodi sve koji su pritvoreni tokom protesta, povuče vojne snage iz gradova i distrikta gde je bilo oružanih sukoba i da omogući pristup Arapskoj ligi i arapskim i međunarodnim medijima.

Arapski ministarski komitet, na čijem je čelu premijer Katara, imaće konsultacije sa vladom i sirijskim opozicionim partijama u cilju iniciranja nacionalnog dijaloga.

U tekstu plana se ne precizira mesto gde bi bio vođen dijalog, oko čega se ne slažu vlada - koja želi da to bude Damask, i opozicija koja smatra da bi to tebalo da bude negde izvan Sirije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da je sada od ključne važnosti da režim Bašara al Asada brzo i u potpunosti primeni sporazum. On je dodao da sirijski predsednik nije ispunio svoja obećanja i da je situacija u zemlji neprihvatljiva.

U Siriji je, prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka protesta sredinom marta poginulo više od 3.000 ljudi.
U današnjem nasilju je poginulo više od 30 ljudi, većinom pripadnika snaga bezbednosti, u sukobima sa vojnicima koji nisu hteli da slede naređena i pucaju na civile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: