Obama poslao pisma vlastima u BiH

Američki zvaničnik Filip Riker razgovarao je sa članovima Predsedništva BiH o uspostavljanju vlasti na državnom nivou u BiH i predao pisma predsednika Obame.

Izvor: Beta

Sreda, 02.11.2011.

19:07

Default images

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, koji je od juče u poseti BiH, uručio je predsedavajućem Predsedništva BiH Željku Komšiću pismo predsednika SAD Baraka Obame, navodi se iz Komšićevog kabineta, ali medijima nije saopšten njegov sadržaj.

Riker je, takođe, i srpskom članu Predsedništva BiH Nebojši Radmanoviću uručio lično pismo predsednika SAD, "koje se tiče palestinskog pitanja", navodi se u saopštenju iz Radmanovićevog kabineta.

Američki zvaničnik je rekao da "ceni Radmanovićev stav u vezi zahteva Palestine da bude primljena u UN, koji je identičan stavu američke strane".

Za razliku od Radmanovića, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je ponovio da podržava zahtev Palestine za prijem u punopravno članstvo u UN, jer je on "izraz legitimne aspiracije palestinskog naroda i da, kao takav, daje snažan impuls nastavku mirovnog procesa".

BiH je nestalna članica Saveta bezbednosti UN, tela koje će ovog meseca odlučivati o prijemu Palestine.

Američki zvaničnik je u ime SAD zahvalio institucijama BiH na reagovanju posle terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Komšić je ponovio da je napad na Ambasadu SAD istovremeno napad na Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, te da se mora pojačati sinhronizovanost bezbednosnih agencija.

Zaključeno je, takođe, da je "zastoj BiH u procesu integracije u EU i NATO zabrinjavajući, te da je potrebno u što skorijem roku postići dogovor o rešavanju pitanja vojne imovine i usvojiti zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović je tokom razgovora sa američkim zvaničnikom rekao da su svi u BiH saglasni da zemlja treba da postane članica EU, ali je dodao da se "ne nalazi način da se ta strateška saglasnost i praktično iskoristi".

Prema njegovom mišljenju, BiH nije imala potrebnu pomoć i podršku partnera iz međunarodne zajednice.

"Pristup EU prema BiH u proteklom periodu bio je više birokratski nego strateški, što se odrazilo i na našu motivaciju u ispunjavanju pristupnih uslova i reformi", rekao je Radmanović.

"Napad na ambasadu SAD se ne sme koristiti u političke svrhe"

Filip Riker je danas u Sarajevu razgovarao i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Tom prilikom Riker je posebno istakao da se teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu ne sme koristiti u političke svrhe.

Riker i Izetbegović su pohvalili policijske organe BiH za efikasan i koordiniran odgovor na taj teroristički napad, istakavši da iz tog događaja treba izvući pouke o tome koje mere treba preduzeti u narednom periodu u cilju poboljšanja bezbednosne situacije.

Izetbegović je ponovo najoštrije osudio napad na ambasadu i izjavio da od nadležnih agencija za primenu zakona očekuje da sprovedu detaljnu i sveobuhvatnu istragu tog čina, saopšeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsedništva BiH.

Sagovornici su konstatovali da je zastoj BiH u procesu integracije u EU i NATO zabrinjavajući i složili se da je potrebno u što skorijem roku postići dogovor o rešavanju pitanja vojne imovine, usvojiti Zakon o državnoj pomoći i Zakon o popisu stanovništva u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Među temama razgovora bila je i situacija na Bliskom istoku, pri čemu su se složii da se dugotrajni mir u tom regionu može postići samo dogovorom zainteresovanih strana, baziranom na konceptu dve države koje egzistiraju u miru i sigurnosti, prenela je Fena.

Izetbegović je ponovio da podržava zahtev Palestine za prijem u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama upravo zato što smatra da je on izraz legitimne aspiracije palestinskog naroda i da, kao takav, daje snažan impuls nastavku mirovnog procesa.

Riker je tokom posete Sarajevu razgovarao i s predsednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inckom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: