Turisti u sobama, sutra stiže JAT

Dva aviona JAT biće sutra poslata u Hurgadu kako bi prevezli turiste iz Srbije, koji su zbog spora između srpske i egipatske agencije izbačeni iz hotela.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

07:18

Default images

Premijer Mirko Cvetković odobrio je da dva aviona JAT-a budu upućena u Egipat, a u Ministarstvu spoljnih poslova kažu da će avioni biti poslati tokom sutrašnjeg dana.

Jedan deo turista i dalje može da koristi sobe u hotelima, pošto je turistička inspekcija u Beogradu intervenisala kako bi uplate sa računa agencije "Junajted" legle na račune hotela.

Turistički vodič Jelena Bisić za B92 kaže da "turisti uglavnom imaju prenoćište i da će tako biti do sutra u 12h."

Ona je rekla da je agencija ceo dan zvala hotele, da su neki izašli u susret, "dok su neki od hotela zaključali sobe, pa su u tom slučaju ljudi morali da plaćaju prenoćište u njima". Bisić je rekla da će se turisti vratiti sutra- jedan deo letom u 19h, drugi u 21h, i da će nakon tri sata biti u Beogradu.

Grupa od 238 turista, među kojima ima porodica sa malom decom, izbačena je juče iz hotelskih soba zbog spora egipatske agencije "Brajt skaj" sa partnerskom agencijom "Junajted travel" iz Beograda zbog neizmirivanje finansijskih obaveza beogradske turističke agencije prema Egipćanima.

Jedan od suvlasnika sporne agencije Junajted travela, Velimir I. Jakić rekao je da ta agencija duguje 111.000 evra egipatskoj turističkoj kompaniji Mamun internešnel travel (MTI), čiji je predsednik Hasan Mamun, a koja je do juna vodila računa o Junajtedovim turistima.

Jakić je agenciji Beta rekao da je njegov klijent Hasan Mamun krajem jula obavestio ambasadu u Kairu o problemima koje mogu da imaju srpski
tursti zbog načina na koji Junajted travel vodi drugi suvlasnik i direktor Atef Aglan, koji nije plaćao obaveze hotelima.

Inspekcija još obavlja kontrolu agencije "Junajtid trevel", koju su Egipćani osnovali u Beogradu 26. januara. Tanjugu je u Ministarstvu ekonomije rečeno i da turisti iz Srbije mogu i treba da tuže agenciju zbog neprilika koje su imali.

U međuvremenu, oglasio se i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je rekao da će biti pronađen način da se pomogne srpskim turistima u Egiptu i potvrdio da je već uplaćen jedan deo sredstava i da su oni ponovo ušli u svoje sobe.

Ćirić je kazao i da su u spornu agenciju, osim turističkih inspektora koji vrše kontrole, ušli i predstavnici Ministarstva unustrašnjih poslova i ocenio da ima i elemenata krivičnog dela.

Vodič turističke agencije "Junajted travel" Jelena Bisić je za B92 rekla da je bez smeštaja sinoć ostalo oko 30 turista i dodala da je spisak onih kojima je potreban povratak u Srbiju prosleđen ambasadi u Kairu.

Prema njenim rečima, zbog spora turističke agencije "Brajt skaj" sa agencijom "Junajted travel" iz Beograda oko 30 turista je prvo izbačeno pa vraćeno u hotel, jer agencija iz Beograda nije platila račune, a nisu obezbeđene ni povratne avionske karte.

Kako prenose beogradski mediji, agencija "Junajted travel" nije članica Jute. Iz te organizacije kažu da su više puta upozoravali na moguće probleme u poslovanju agencije "Junajted travel", za koje su saznali iz srpske ambasade u Egiptu. Srpski turisti, među kojima ima porodica sa malom decom, njih 234, juče su izbačeni iz hotelskih soba zbog spora egipatske agencije "Brajt skaj" sa partnerskom agencijom "Junajted trevel" iz Beograda.

Beogradska agencija nije uplatila novac svojim poslovnim partnerima, a egipatska agencija "Brajt skaj" je u oko 15 hotela poslala poruku da se iz soba izbace srpski turisti koji su platili svoje aranžmane još u Beogradu.

Neki hoteli su odbili da to učine, dok su drugi naveli da će Srbe pustiti da prespavaju još jednu noć, a treći su odmah zaključali sobe, a ljude koji su se vratili s plaže nisu pustili ni da uzmu lične stvari.

Takođe, je bio neizvestan povratak turista, planiran za 3. i 10. novembar, pošto nisu uplaćene avionske karte.

Turisti su se obratili za pomoć i ambasadi Srbije u Kairu.

Inspektori već tri dana u agenciji

Ministarstvo ekonomije saopštilo je ranije danas da je inspektor koji vodi taj slučaj dobio informaciju od radnika u "Junajted trevelu" da će direktor - suvlasnik te agencije Atef Aglan danas imati sastanak s hotelijerima u Hurgadi i da bi trebalo da neko od njegovih poslovnih partnera u Egiptu reši dugove hotelijerima.

Kontrola agencije "Junajted trevel" je započeta 31. oktobra zbog prutužbi putnika kojima su otkazana putovanja, a nastavljena je kada je Sektor turističke inspekcije dobio prijavu putnika iz Hurgade, sa navodima da im je uskraćeno korišćenje soba zbog toga što ta turistička agencija nije platila stranim partnerima.

Prema saopštenju Odeljenja turističke inspekcije, juče u popodnevnim satima, a nakon dva telefonska razgovora sa direktorom-suvlasnikom agencije Atefom Aglanom, inspektoru su prezentovane uplate agencije hotelima u Hurgadi.

Nakon tih uplata, inspektor je u telefonskom razgovoru sa jednim od podnosilaca prijave iz Hurgade dobio potvrdu da je putnicima omogućeno dalje korišćenje soba.

U Ambasadi Srbije u Kairu agenciji Beta je ranije danas rečeno da će problem povratka srpskih turista iz egipatskog letovališta Hurgada morati da se reši tokom dana, uz učešće državnih organa.

Sektor turističke inspekcije je kontrolu "Junajted trevela" započeo u ponedeljak 31. oktobra, kada je dobio dve prijave putnika zbog otkazivanja putovanja i odmah utvrdio da je "Junajted trevel" otkazao sva planirana turistička putovanja za egipatsko letovalište Hurgadu za novembar i decembar.

Precizira se da je utvrđeno da je to urađeno je jer za putovanja planirana za 3, 10, 17. i 24. novembar i za 1. i 8. decembar nije bio prijavljen minimalan broj putknika predviđen programom i opštim uslovima putovanja te turističke agencije.

Kontrolom je utvrđeno da turistička agencija "Junajted trevel" ima dva aktivna računa - jedan u KBC banci, koji se uglavnom ne koristi od
1. jula ove godine, i drugi u Banci Inteza, sa kojeg je 1. novembra isplaćeno obeštećenje zbog otkazivanja putovanja za četiri putnika.

Navodi se da su juče svi zaposleni dali otkaze zameniku direktora Ahmedu Jones Saheru, koji je takođe dao otkaz direktoru, sa otkaznim rokom do 15. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: