Bolnice leglo zaraze

Svaki deseti hospitalizovani pacijent dobije bolničku infekciju, a najviše ih bude na intenzivnoj nezi. Čak trećini pacijenata se inficira rana, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 02.11.2011.

22:24

Default images

Skoro svaki deseti hospitalizovani pacijent u Srbiji dobije neku bolničku infekciju!

Tako, ležanje na intenzivnoj nezi, urologiji, hirugiji ili ginekologiji, ukoliko higijena nije na zavidnom nivou, može da zada veliki problem, ali i da dođe glave bolesnicima. Samo je od sepse, koju su dobili u bolnici, prošle godine umrlo devetoro ljudi.

"Bolničke infekcije, koje nastaju tokom hospitalizacije, dobije od pet do deset odsto bolesnika", priča prof. dr Dragan Delić, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije. "Ponekad je ovaj procenat i veći. Ali bolesnici u startu imaju neki problem koji dovodi do pada imuniteta, pa im je lakše da obole".

Samo prošle godine od 60.000 ljudi koji su ležali u nekoj zdravstvenoj ustanovi, njih 600 dobilo je bolničku infekciju. Prema podacima Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, u 2010. najviše je bilo infekcija urinarnog trakta, oko 30 odsto, operisanog mesta 27 odsto i slučajeva sepse skoro 17 odsto. "Najveći broj infekcija registruje se na odeljenjima intenzivne nege", objašnjava dr Jelena Obrenović, epidemiolog i šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta ”Batut”. "Ovde leže pacijenti koji imaju i neko drugo oboljenje, a sve to zahteva različite terapijske i dijagnostičke procedure, što samo povećava rizik za nastanak ovih infekcija. I dalje su najzastupljeniji gram-negativni mikroorganizmi, koji postaju brzo rezistentni na antibiotike. A sve to je posledica nekritičkog davanja ovih lekova".

I dok statistika u našoj zemlji pokazuje da na svakih sto bolničkih pacijenata, troje pokupi ovu infekciju, stvarna situacija je daleko ozbiljnija, jer ovaj problem ne prijavljuju sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

"Iako su u obavezi da prijave bolničke infekcije, do sada nijedna privatna zdravstvena ustanova to nije uradila", ističe dr Obrenović.

Kako upozoravaju naši stručnjaci, ugroženi su svi pacijenti kojima se stavlja urinarni, centralni venski i periferni kateter, ali i hronični bolesnici sa smanjenim imunitetom. Propust nege, nepoštovanje postupka sterilizacije i dezinfekcije, ali i nehigijena glavni su uzroci nastanka bolničkih infekcija.
"One ne mogu da se iskorene, ali može da se smanji njihova učestalost", priča prof. dr Delić. "Dobro bi bilo kada bi se što veći broj bolesnika ispitivao i lečio ambulantno, da se što više radi kroz dnevnu bolnicu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: