Palma "ponosni" diskriminator

Prvi opštinski sud presudio protiv gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića "zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije". Palma: Ponosan sam na presudu.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

12:19

Default images

Sud je Markoviću zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da Gej strejt alijansi nadoknadi sudske troškove.

Dragan Marković kaže da je ponosan na presudu ukoliko je ona cena da se ne održava parada. "Ako sam ja stvarno doprineo tome da se ne održi 'parada srama' u Beogradu, ponosan sam i na kaznu i na sve ono što je sud doneo kao presudu".

Marković dodaje i da kao predsednik jedne političke partije "valjda ima pravo da iznese svoj stav", te da niko neće moći da mu zabrani da kaže da je protiv gej brakova i gej parade.

"Mogu da me osuđuje svakoga dana, ali kad god bude Gej alijansa organizovala paradu ja ću da kažem da nisam za nasilje, ali da nisam
ni za održavanje takvog skupa", rekao je gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije dodajući da nikada nije pozivao na nasilje protiv gej populacije i krvoproliće.

On je naveo da je neodržavanjem parade zapravo sprečeno nasilje na ulicama Beograda, kao i to da se ponove dešavanja od prošle godine
kada je tokom gej parade na ulicama Beograda povređeno dosta policajaca.

"Ako je to cena za neodržavanje gej parade, odnosno parade srama u Beogradu, onda ja prihvatam tu kaznu i ponosan sam zato što je izbegnuto da se dešava ono što se desilo prošle godine, da dođe do povređivanja policajaca i da se ruše objekti", kazao je Marković.

On je ocenio da je neodržavanjem gej parade izbegnuto i to da se iz Beograda pošalje jedna ružna slika i to u trenutku kada Srbija očekuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Marković je napomenuo da se sa delegacijom privrednika iz Jagodine sada nalazi u Beču i da će, kada se vrati u Srbiju, proučiti presudu
i odlučiti kako će reagovati i da li će možda ulagati žalbu.

"Očekujem da će me sud osuditi i zbog toga što sam glasao protiv Zakona protiv diskriminacije", kazao je Marković. Prvi osnovni sud je, na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, usvojio tužbu koju je Pravna služba Gej strejt alijanse podnela protiv Markovića 22. avgusta ove godine i utvrdio da je Dragan Marković Palma izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije.

GSA je podnela tužbu protiv Markovića zbog njegove izjave date medijima 15. avgusta 2011. godine u kojoj je rekao „stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

U obrazloženju sudske presude se navodi: "Odredbom člana 13. Zakona o zabrani diskriminacije određen je teški oblik diskriminacije kao izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije što predstavlja teški oblik diskriminacije posebno ako se ovo vrši putem javnih glasila, te u konkretnom slučaju lično svojstvo, odnosno seksualna orijentacija, je od strane tuženog (Markovića) prikazana kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila, čime je izvršena teška diskriminacija".

GSA saopštava da je presuda prvostepena i da se nada da neće biti preinačena već da će postati pravosnažna.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu je zakazano prvo ročište protiv Nebojše Bakareca, odbornika Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini grada Beograda. GSA je ovu tužbu podnela zbog tvrdnji Bakareca iznetih u njegovom tekstu pisanom za sajt Vidovdan.org da su LGBT osobe ipak bolesne i da im je zbog toga potrebno obezbediti stručnu pomoć

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: