Izetbegović ojačao vehabije u BIH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio političko rukovodstvo Bošnjaka u BiH da su "prećutnom saglasnošću i tolerisanjem" doveli do jačanja vehabija.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

18:17

Default images

Dodik je za B92 rekao da je cilj vehabija u BiH muslimanska država, zasnovana na šerijatu, i doveo njihovo delovanje u vezu s politikom koju vodi član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. On je naveo da je Bakir Izetbegović nastavio politiku svog oca Alije Izetbegovića, koja je, kako je rekao Dodik, uspela da "podvali svetu određene stvari".

"On je bio glavna veza Alije Izetbegovića sa iranskim navodno humanitarnim organizacijama", naveo je Dodik, dodajući da je Bakir Izetbegović doveo mudžahedine u BiH.
Prema rečima Dodika, Bakir je bio glavna veza Alije Izetbegovića sa iranskim, navodno, humanitarnim organizacijama.

Povodom napada Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u Sarajevu, Dodik je kazao da isticanje činjenice da je on državljanin Srbije predstavlja "podmetanje Sarajeva".

"Radi se o državljaninu Srbije, ali on je pripadnik Vehabijskog pokreta, Bošnjak, musliman, obučavan u Maoči u distriktu Brčko.. Tamo nema srpskih snaga bezbednosti", rekao je Dodik." Zašto je potrebno da se uspostavi veza Jašarevića sa sprskim obaveštajnim službama?", zapitao se Dodik ističući da se radi o stereotipu i o tome da su Srbi po mnogim pitanjima negativno određeni.

Na pitanje kako komentariše izjavu Bakira Izetbegovića da je on (Dodik) svojom retorikom zaustavio pozitivne procese u BiH, Dodik je kazao "da je pitanje šta je za njega progres" i da je to što je zaustavio prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH urađeno u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

"Ja sam za Dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, a ne neku imaginarnu koju neko pravi ", kazao je Dodik dodajući da od "njegove retorike niko nije zaplakao".

On je kazao i da se neće odustati od refereduma o statusu Republike Srpske i da će za njegovo održavanje pažljivo biti izabran trenutak.

"Kosovo je oteto Srbiji"

Republika Srpska ne može da prihvati činjenicu da mnoge evropske zemlje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, kazao je predsednik RS Milorad Dodik i dodao da RS po tom pitanju ima jasan stav i "prati bazične stavove" Beograda.

"Ne možemo da prihvatimo da nezavisnost Kosova podržavaju mnoge evropske zemlje. To je presedan, da se jedan separatistički pokret podržava od strane evropskih zemalja i mi to ne možemo da prihvatimo", kazao je Dodik za TV B92.

Dodik je kazao da je tokom njegove nedavne posete SAD-u bilo je reči i o Kosovu i dodao da je preneo stav da RS ne želi da da saglasnost na jednostrano proglašenu nezavisnost.

"Kosovo je oteto Srbiji", kazao je Dodik, dodajući da borba Srba na barikadama nije uzaludna i da su oni u pravu.
"Srbi na Kosovu treba da odluče o svojoj sudbini i jasno je da oni gledaju Srbiju kao mesto gde treba da se dogovore. Srbija ne sme da prepusti Srbe na Kosovu, jer je njima potrebna podrška", kazao je Dodik.

On je naveo da bi Republika Srpska pružila pomoć Srbima koji ne budu u mogućnosti da nastave da žive na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: