BiH: Vehabija pucao na Ambasadu SAD

Vehabija iz Novog Pazara pucao na Ambasadu SAD u centru Sarajeva, potom je ranjen i sada je u bolnici.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

16:09

Default images

Potvrđeno je da je napadač u Sarajevu 23-godišnji Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, od ranije poznat MUP-u Srbije.

"Tačno je da policajci nisu odmah pucali, a nisu jer bi time ugrozili živote i svoje i ostalih građana. Delovalo se čim su na mesto događaja stigli policajci. A koliki je rizik postojao najbolje govori činjenica da je napadač u prsluku imao još dve ručne bombe. Isto tako je ispod mantila mogao imati i eksploziv, tako da je akcija izvedena s minimumom rizika i na dobar način", rekao je državni tužilac BiH Dubravko Čampara.

Direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Almir Džuvo je istakao da je napadač Mevlid Jašarević (23) državljanin Srbije, koji je 2005. osuđen na tri godine zbog razbojništva u Beču, a potom iz Austrije proteran nazad u Srbiju.

"On je jutros prešao granicu BiH, a odranije je, dakle, poznat policiji. Posećivao je Gornju Maoču, ali nije uhapšen u onoj čuvenoj akciji u tom mestu", kazao je Džuvo.

Drama je počela oko 15.40 kada je napadač sa izgledom vehabije iz kalašnjikova pucao na zgradu ambasade SAD i ranio dve osobe.

Dopisnik B92 iz Sarajeva kaže da ima oprečnih informacija, ali da nema potvrda da li je i koliko pomagača imao napadač.

Policija Kantona Sarajevo saopštila da je napadač na Ambasadu SAD u Sarajevu živ i da je ranjen u donje ekstremitete. Time su demantovane medijske spekulacije prema kojima je napadač ubijen snajperskim hicem u glavu.

Napadač je prebačen u sarajevsku bolnicu. Portparolka bolnice Koševo Biljana Jandrić rekla je da je napadač ranjen u desnu natkolenicu i da nije životno ugrožen.

Napadač koji je pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, rođen 1988. godine. Reč je o pripadniku vehabijskog pokreta koji je pucao iz automatske puške.

U napadu je ranjen jedan policajac u obe noge, ali nije životno ugrožen.

Iako se incident desio u centru Sarajeva u vreme najveće gradske gužve, svedoci tvrde da napadač nije želeo da puca na civile, već je pozivao američke građane da izađu iz ambasade.

Svedoci tvrde da je muškarac bio ogorčen "zbog toga što Amerikanci ubijaju muslimane širom sveta". Navodno postoji još najmanje jedan
saradnik koji je pomagao napadaču za kojim policija traga.

U tržnom centru u blizini ambasade primljena je dojava o podmetnutoj bombi, ali se ispostavilo da je reč o lažnoj dojavi.

U američkoj ambasadi nisu želeli da daju izjave, a zgrada ambasade je zatvorena.
Policija u Sarajevu (Beta)
Čitavo popodne dolazile su oprečne informacije medija iz BIH - prve tvrdnje su bile da je policija ubila jednog napadača na ambasadu SAD u Sarajevu, drugi da je ranjen.

"Dnevni avaz" je prvo navodio da je glavni napadač ubijen iz snajpera i da je na njega pucala policija. "Avaz" prenosi i da je bio još jedan napadač, koji je navodno bio ranjen u kuk i uhapšen, dok se za trećim, koji je u bekstvu, tragalo.

"Avaz" je kasnije preneo izjavu policijskog komesara Kantona Sarajevo Vahida Ćosića da napadač na američku ambasadu 23-godišnji Mevlid Jašarević nije ubijen, već je lakše ranjen u nogu.

Sarajevski mediji su navodili i da su u napadu na ambasadu SAD ranjena dva policajca - jedan u glavu, drugi u nogu, ali je u večerašnjem saopštenju policije Sarajave navela da je jedan njen pripadnik povređen.

"Dnevni avaz", čija redakcija je smeštena u blizini ambasade na Marin-dvoru, pratio je dešavanja iz minuta u minut. List prenosio navode da je bilo nekoliko napadača i da jedan imao crnu torbu u kojoj je, po svemu sudeći, bio eksploziv.

U prvim izveštajima navedeno je da je jedan od napadača pucao od 15.40, posle čega je usledila polučasovna borba sa policijom.

Drugi je ranjen u kuk, uhapšen i kolima poslat u bolnicu. Treći je ranjen dvadesetak minuta kasnije i još mu niko ne prilazi.

U gradu vlada velika panika, prenosi portal sarajevo-x.com, a Marindvor gde se nalazi ambsada je blokiran, dok policija pretresa građane i njihova vozila.

Dopsinik B92 javlja da se oko 18.30 u Sarajevu delimično normalizuje situacija u kvartu u kome se nalazi američka ambasada. Veliki broj policajaca je raspoređen po gradu, a stanovništvo je uznemireno jer se cela drama desila usred bela dana u jednom od najprometnijih delova Sarajeva. Zvaničnici BIH najoštrije su osudili teroristički napad u centru Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen izjavio je da je današnji događaj šok za sve građane Sarajeva.

"Bitno je da je policija intervenisala i da je taj ludi čovek imobiliziran. Odvezen je u kliniku. Ako je lakše povređen mogao bi nam dati informacije o tome ko je, šta je, što mu je bila namera i motiv tog ludačkog poduhvata", rekao je gradonačelnik, dodavši kako mu je jasno da se moglo dogoditi i još nešto puno gore i tragičnije.

"Žao mi je što su policajci ranjeni. To i dalje znači da moramo te ljude još bolje obezbediti da bi bili prevencija svima nama, svim građanima grada Sarajeva", dodaje gradonačelnik, te ističe kako se tek treba videti prema kome i zašto je bio usmeren ovaj napad.

"Mislim da on ima neke druga poruke. Imali smo mi to pre deset godina, slično, ne s pucnjavom, nego s pretnjom i preduzeli smo neke mere koje su bile jako plodotvorne", rekao je Behmen. Ovaj put, dodaje, to je išlo bez najave.
Sada je defintivno potvrđeno da je terorista Mevlid Jašarević (1988) iz Novog Pazara.

Ministar policije Ivica Dačić je potvrdio da je napadač na ambasadu SAD u Sarajevu Mevlid Jašarević iz Novog Pazara. O tome ga je, kako je Dačić rekao, informisao njegov kolega iz BiH Sadik Ahmetović.

Prema njegovim rečima, policija BiH još utvrđuje da li je on imao pomagače. Jašarević pripada vehabijskom pokretu, rekao je Dačić.

Prilikom poslednje posete američke ambasadorke Meri Vorlik Novom Pazaru, Jašarević je priveden u policiju, jer je prilikom pretresa kod njega pronađen nož, dodao je Dačić.

"Ovaj teroristički napad u Sarajevu još jedna je potvrda kolika opasnost preti od radiklanih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbednosnih službi širom sveta", rekao je Dačić.

On je dodao da će MUP i policija Srbije dati maksimalan doprinos toj borbi protiv terorizma, kao najvećeg univerzalnog zla modernog sveta, poručio je Dačić.

Pucnjava je počela sa tramvajske stanice, a sumnja se da je jedan od pomagača pucao iz pravca Građevinsko-geodetske i Mašinske škole, nakon čega je pobegao.

Pogođeni napadač sa kalašnjikovom ima bradu, nosi vojni mantil i tri četvrt pantalone, karakteristične za pripadnike vehabijskog pokreta. Očevici kažu da je tokom pucnjave uzvikivao citate iz Kurana.

"Dnevni avaz" prenosi nepotvrđene informacije iz policije da su Ambasadu SAD u Sarajevu planirala da napadnu četiri napadača. Jedan je ubijen, drugi prebačen u bolnicu, a za dvojicom se i dalje traga, jer je, navodno, nakon Američke ambasade trebalo da napadnu i Britansku ambasadu u Sarajevu.

Zbog događaja u Sarajevu, policija Srbije preventivno je pojačala i obezbeđenje američke ambasade u Beogradu, potvrđeno je za B92 u MUP Srbije.

Više fotografija sa mesta zbivanja pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: