Nađen kompromis o rehabilitaciji

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio da je u zakonu o rehabilitaciji nađen kompromis, koji su prihvatile sve stranke, kao i manjinske.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

10:25

Default images

Prema njegovim rečima, neće se ulaziti u ono što se događalo u Drugom svetskom ratu, dok oni koji su činili zločine neće imati pravo na povraćaj imovine.

On je dodao da takva lica ne bi imala pravo na povraćaj imovine, ne samo konfiskovane, koja spada u domen zakona o rehabilitaciji, već i nacionalizovane, na koju se odnosi zakon o restituciji.

Homen je, gostujući na RTS-u, rekao da su takvo rešenje prihvatile sve političke stranke, uključujući i stranke nacionalnih manjina i da je ono "fer i održivo".

Vlada Srbije će kasnije danas, kako je rečeno, na telefonskoj sednici razmatrati nacrt zakona o rehabilitaciji, a njegovo usvajanje očekuje se početkom novembra.

Homen je rekao da je od predsednika SDPS Rasima Ljajića dobio uveravanja da nije protiv zakona, dodajući da se komentar poslanika SDPS Meha Omerovića odnosi na to da se u zakonu definiše ko su saradnici okupatora, što je, kako je ocenio Homen, Pandorina kutija, koju nijedan istoričar ne bi mogao tačno da napiše, a kamoli da se to reguliše zakonom.

Homen je rekao da se zbog pronađenog kompromisa nada da će prilikom usvajanja zakona biti postignut apsolutni konsenzus u parlamentu u vladajućoj koaliciji, ali da nema razloga ni da ga opozicione stranke ne podrže, ističući da se rešava problem koji je nastao sa mađarskom nacionalnom manjinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: