Jerusalim: Teško do dijaloga

Međunarodni posrednici sastali su se u Jerusalimu odvojeno s palestinskim i izraelskim zvaničnicima u nadi da će naći rešenje za obnavljanje mirovnih razgovora.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

21:51

Default images

Zasebni sastanci, kao i to što na njima nisu učestvovali lideri dve strane ukazuju na teško stanje u kojem se nalaze mirovni pregovori, ocenjuje agencija AP.

Misija pregovarača iz bliskoistočne četvorke pokrenuta je pošto su Palestinci prošlog meseca na Generalnoj skupštini Ujedinjnih nacija tražili prizanje nezavisne države Palestine, čemu se protive Izrael i SAD.

Zahtev razmatra Savet bezbednosti UN.

Odmah posle podnošenja zahteva, bliskoistočna četvorka, koju čine predstavnici SAD, EU, Rusije i UN, zatražila je nastavak pregovora s ciljem da se mirovni sporazum postigne do kraja 2012. godine.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da ne očekuje napredak u mirovnim pregovorima, a Palestinci su odbili predlog četvorke da se on direktno sastane s izraelskim zvaničnikom Jicakom Molčoom.

Palestinci odbijaju direktne razgovore sve dok Izrael ne pristane da zamrzne izgradnju naselja na teritoriji koja bi, prema njihovim zahtevima, trebalo da uđe u sastav buduće države Palestine.

Oni žele i da razgovori budu zasnovani na granicama pre rata 1967. godine u kojem je Izrael okupirao istočni Jerusalim, Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Izrael odbija oba uslova, a i dalje drži pod kontrolom istočni Jerusalim i Zapadnu obalu dok je vojnike povukao iz Gaze 2005, premda sprovodi morsku blokadu te teritorije, jer u njoj vlada ekstremistički pojas Hamas.

Izraelski zvaničnici su poručili da su spremni da razgovaraju s Palestincima u svako doba, ali bez preduslova.

Palestinci sumnjaju u privrženost pregovorima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, a šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je pre sastanka s izaslanicima četvorke da je palestinski predsednik Mahmud Abas "jedna od najvećih prepreka miru" i da bi njegova ostavka bila "blagoslov".

Mirovni pregovori su obustavljeni pre tri godine, da bi na kratko bili obnovljeni u septembru 2010, ali su zatim opet prekinuti pošto je istekla obustava gradnje jevrejskih naselja na spornim teritorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: