Peticija za zabranu GMO

Predstavnici stranke Zeleni Srbije predali su Skupštini Srbije peticiju kojom traže da se zabrani genetski modifikovana hrana.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

11:42

Default images

Oni su predali i Predlog zakona o zabrani genetski modifikovanih organizama (GMO).

Peticijom, koju je potpisalo više od 35.000 građana, Zeleni Srbije traže da država podrži zabranu proizvodnje, uvoza, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama, rekao je predsednik te stranke Ivan Karić novinarima.

On je rekao da cilj Zelenih nije da peticijom i predlogom zakona koče razvoj naučno-istraživačke delatnosti, jer istraživanja moraju da se rade i medicina ima potrebu za GMO.

"Smatramo da je Srbija zemlja izuzetnih prirodnih resursa i agrarnih potencijala i da nema potrebe da proizvodi genetski modifikovanu hranu", rekao je Karić i naglasio da korišćenje proizvoda od GMO nepovoljno utiče na zdravlje ljudi i ugrožava prirodnu raznovrsnost.

Istraživanja su pokazala da negativni efekti zbog upotrebe genetski modifikovane hrane, poput alergija i toksičnih manifestacija u čovekovom organizmu, mogu da se ispolje i u trećoj generaciji, naveo je Karić.

On je istakao da inicijativa za zabranu GMO nije stranačka, niti politička kampanja, već samo građanska inicijativa za dobro svih građana Srbije.

Prema Karićevim rečima, postojeći zakon o GMO se uopšte ne poštuje i ne postoje podzakonski akti, te su u Srbiji sasvim odškrinuta vrata genetski modifikovanim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: