Obama pozdravio novu eru Libije

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je početak "nove ere koja obećava" posle proglašenja slobode u Libiji.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.10.2011.

23:16

Default images

On ocenjuje da je "nacionalno pomirenje" važno posle 40 godina "brutalne diktature" i osam meseci oružanih sukoba.

"Radujemo se što ćemo sarađivati s Prelaznim nacionalnim savetom i novom jakom prelaznom vladom u trenutku kada budu pripremali prve slobodne i pravedne izbore", rekao je Obama i dodao da će SAD pomoći u uspostavljanju "stabilne i demokratske tranzicije".

Libija je slobodna, izjavio je na ceremoniji u Bengaziju lider Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdul-Džalil tri dana posle smrti Moamera Gadafija.

Nove libijske vlasti u nedelju su proglasile potpuno oslobodjenje Libije upravo u Bengaziju, gradu u kojem je u februaru počela pobuna protiv
Gadafijevog režima.

Abdul-Džalil je pred nekoliko hiljada ljudi na trgu u Bengaziju rekao da bi "osnova za zakonodavstvo" u zemlji trebalo da bude islamski šerijatski zakon i da će postojeći zakoni koji su u suprotnosti sa islamskim učenjem biti poništeni.

"Revoluciju je pazio Bog kako bismo postigli pobedu", rekao je Abdul-Džalil.

Moamer Gadafi, koji je u bekstvu od 23. avgusta od kada je pao Tripoli, živ je uhvaćen u četvrtak u Sirtu i ubrzo zatim ubijen hicima iz vatrenog
oružja. Još nije jasno da li je on likvidiran ili je stradao u razmeni vatre, kako tvrde zvaničnici novih vlasti.

Od smrti Gadafija u četvrtak u Sirtu stotine Libijaca prodefilovalo je da vidi telo bivšeg lidera izloženo u Misurati, severozapadno od Sirta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: