Hilari: Istražiti Gadafijevu smrt

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da podržava istragu o smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.10.2011.

16:56

Default images

Ona je dodala i da podržava tranziciju Libije iz diktature u demokratiju.

Gadafi je u četvrtak uhvaćen ranjen, a potom je izgubio život pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Svet su potom obišle slike krvavog Gadafija kojeg tuku pobunjenici, zbog čega je postavljeno pitanje da li je preminuo od rana zadobijenih u borbi, kako navode libijski zvaničnici, ili je pogubljen.

Hilari Klinton je rekla za televiziju En-Bi-Si (NBC) da podržava predlog da UN ispitaju okolnosti smrti Gadafija, ali i da libijske prelazne vlasti treba da ispitaju slučaj.

Ona je rekla da bi u Libiji trebalo uspostaviti vladavinu zakona i odgovornost i početi procese ujedinjenja različitih grupa i pomirenja.

Američka državna sekretarka je dodala da je istraga o Gadafijevoj smrti deo tog procesa.

SAD povlači trupe iz Iraka

Američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je da Teheran ne bi trebalo da izvede pogrešan zaključak iz činjenice da će se do kraja godine iz Iraka povući sve trupe SAD.

Važno je istaći da bi Iranci napravili vrlo pogrešnu procenu ako se ne bi osvrnuli na ceo region i sveukupno naše prisustvo u mnogim zemljama u regionu, rekla je Klintonova u intervjuu za televiziju Si-En-En (CNN).

Ona je precizirala da se radi o vojnim bazama SAD u raznim državama, zatim o njihovim misijama vojne obuke, kao i prisustvu saveznika iz NATO-a, poput Turske.

Analitičari smatraju da će Iran, posle povlačenja trupa SAD, nastojati da izvrši uticaj na svog suseda Irak.

"Nastavljamo našu misiju obučavanja iračkih snaga, o čemu je postignut dogovor. Imamo iste vrste misije sa mnogim partnerima širom sveta", rekla je Klintonova i dodala da se samo radi o tome da SAD u Iraku neće imati borbene trupe i baze.

Na pitanje koliko američkih vojnika ostaje u Iraku, odnosno da li će to biti preko uobičajenog kontingenta za obezbeđenje ambasade, ona je rekla da je misija podrške i obuke dodatak uobičajenom kontingentu, koji čine marinci, ataše za odbranu i drugi diplomate i predstavnici ministarstva za odbranu.

Prema njenim rečima, to prisustvo će se moći uporediti sa onim koje postoji u mnogim zemljama kojima SAD prodaju oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: