Jačanje fašista u Srbiji

Filozof Pavle Rak ocenio je da su srpske neonacističke organizacije ojačale i postale uzor čak i ruskim organizacijama toga tipa.

Izvor: Dnevnik

Nedelja, 23.10.2011.

13:43

Default images

„Danas su stvari otišle dalje i dublje. Srpske organizacije te provenijencije su toliko ojačale da su ostvarile značajan povratni uticaj u ruskoj sredini koja im je donedavno bila isključivo uzor i podsticaj”, rekao je Pavle Rak za današnji novosadski Dnevnik.

Naveo je da se danas i po Rusiji osnivaju partnerske organizacije pod nazivom „Obraz” i nacionalistički listovi kao „Serbskij krest”.

„To je samo dokaz da su Srbi u međuvremenu stasali, postali su internacionalni autoritet. O tome je pisao i onaj norveški manijak: Srbi i Putin su mu glavni uzori za ono što je uradio, borba koju svi ti ljudi vode je sve ‘globalnija’”, ocenio je Rak.

Prema njegovim rečima, tome je mnogo doprineo i internet, odnosno olakšana komunikacija među zločincima i ubicama i njihovim ideolozima.

„Da li je potrebno da ponavljam da sveštenički blagoslov raznim haškim i drugim zločincima, sa Hristom i hrišćanstvom nema nikakve veze?”, kazao je Rak.

Podsetio je da je pre desetak godina pisao o jednoj vrsti naizgled paradoksalnog povezivanja, o “nacionalističkoj internacionali”. „Tada sam imao u vidu ruske i srpske nacionaliste, konkretno neke simpatizere fašizma i nacionalsocijalizma (Bokan, Kalajić) s naše, i neskrivene, deklarisane, neonaciste s ruske strane. Ali, danas su stvari otišle još dalje”, rekao je Pavle Rak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: