Gadafijevo telo svi mogu da vide

Zamrznuto, okrvavljeno telo Moamera Gadafija javno je izloženo u frižideru šoping-centra u Misurati. Na Zapadu se sve češće čuje pitanje da li preteruju.

Izvor: Beta

Subota, 22.10.2011.

12:09

Default images

Novinari iz celog sveta nagrnuli su u Libiju da uživo snime dokaz da je Gadafi zaista mrtav, a nove libijske vlasti ne mogu da se dogovore šta raditi sa telom dok jača sumnja u zvaničnu verziju Gadafijeve smrti.

Kako prenosi Frans pres, zvaničnici novih vlasti su saopštili da obdukcije tela neće biti. "Neće je biti danas, niti bilo kojeg drugog dana. Niko neće otvarati Gadafijevo telo", rekao je portparol Vojnog veća Prelaznog nacionalnog saveta u Misurati Fati Bašaga.

U Misurati, gradu koji su Gadafijeve snage opsedale mesecima, žitelji su u dugim redovima čekali da vide njegovo telo, izbušeno mecima na tri mesta, uključujući glavu.

Muškarci, žene i deca su se slikali sa zamrznutim lešom, a čuvari su čak organizovali odvojene ture za porodice i pojedince.

Istovremeno, veliki deo javnosti u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama stekao je utisak da su mediji otišli predaleko u prikazivanju šokantnih scena smrti libijskog vođe, ubijenog u četvrtak u blizini svog rodnog grada Sirta.

Britansko nadzorno telo za medije primilo je žalbe da su mnoge TV-stanice prikazivale kako gomila onih koji su uhvatili Gadafija razvlači njegovo telo.

Čak i za standarde britanskih tabloida, jučerašnje naslovne stranice bile su izrazito šokantne, a "Dejli miror" je na primer pokazao polugolog libijskog diktatora prekrivenog skorenom krvlju.

Drugi listovi su pokazali fotografije tek uhvaćenog, još živog, ranjenog i rastrojenog Gadafija kako ga prevoze na krovu automobila.

Američki listovi su se uglavnom klonili prikazivanja najsurovijih fotografija, ali su TV-emiteri sa obe strane Atlantika obilato koristili amaterske snimke nasilnog Gadafijevog zarobljavanja - doduše uz upozorenje gledaocima da predstoji šokantan prizor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: