ETA se razoružava, Baskija se buni

Nekoliko desetina hiljada baskijskih separatista održalo je protest u Bilbau, dva dana nakon što je ETA objavila da prekida oružane aktivnosti.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.10.2011.

23:27

Default images

Mnogi baskijski politički lideri su bili prisutni na protestu u Bilbau, naseći plakate sa napisima "Regija Baskije želi rešenja", misleći na više puta ponovljene zahteve za većom regionalnom autonomijom, preneo je AP.

Među govornicima na skupu bio je Peljo Urisar generalni sekretar partije Eusko Alkatasuna, koji je pozvao španske lidere da se posvete pronalaženju političkog rešenja za regionalne napetosti, kao što su Britanci uradili na okončanju separatističkog nasilja u Severnoj Irskoj.

Iako je ETA, koju su Španija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvrstile u terorističke organizacije, u prošlosti dva puta proglašavala "trajni" prekid vatre, mnogi učesnici su mišljenja da ovoga puta to zaista i misli, navela je američka agencija.

ETA (Euskadi ta Askatasuna ili Baskijska otadžbina i sloboda) osnovana je 1959. godine u cilju borbe za stvaranje nezavisne baskijske države na severu Španije i jugozapadu Francuske, a od 1968. tereti se za smrt više od 800 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: