Izvršena obdukcija Gadafijevog tela

Obdukcija tela Moamera Gadafija izvršena je danas u Misrati i telo će biti predato njegovoj porodici, rekao je za BBC jedan zvaničnik nove vlasti.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

20:04

Default images

Sahrana Moamera Gadafija odložena je jer zvaničnici nisu mogli da se usaglase šta da urade s njegovim telom, dok su Ujedinjene nacije i porodica bivšeg libijskog vođe tražili punu istragu o njegovoj smrti.

"Biće sahranjen u skladu sa muslimanskom tradicijom. Ne znam da li će veliki broj ljudi hteti da prisustvuje," rekao je predsednik prelazne vlade Mahmud Džibril.

I SAD su pozvale nove vlasti Libije da saopšte sve okolnosti Gadafijeve smrti "na otvoren i transparentan način".

Vojni komandanti novih prelaznih vlasti u libijskom gradu Misrati izjavili su ranije da obdukcija tela ubijenog Gadafija neće biti izvršena, uprkos tome što još nije u potpunosti razjašnjeno kako je on preminuo. Gadafijevo krvavo telo bilo je izloženo u hladnjaku tržnog centra u Misrati, gde su građani u dugačkim redovima čekali da ga vide.

Bivši libijski lider Moamer el Gadafi je, prema navodima Nacionalnog prelaznog saveta, poginuo u četvrtak nakon hapšenja kod Sirta, kada je zadobio metak u glavu u unakrsnoj vatri snaga koje ga podržavaju i snaga prelaznih vlasti.

U međuvremenu su se, međutim, pojavile nove tvrdnje o okolnostima pogibije svrgnutog libijskog lidera. Pripadnik pobunjeničkih snaga iz Bengazija Sanad al-Sadek al-Ureibi (22), koji kaže da se pridružio borcima u Misrati kada su krenuli u napad na Gadafijev rodni grad Sirt, na video snimku postavljenom na internetu, tvrdi da je lično zarobio Gadafija i dvaput pucao u njega, smrtno ga ranivši. S druge strane, pobunjenici iz Misrate koji su učestvovali u opsadi Sirta navode da Gadafija nije ubio nijedan od njih.

Kontroverze u vezi sa poslednjim trenucima života Gadafija nastavljene su, kada je list "Dejli mejl" objavio snimak koji prikazuje da je bivši libijski lider ubijen metkom u čelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: