Laušević: Nisam tražio novo suđenje

Glumac Žarko Laušević demantovao je da je tražio novo suđenje i kazao da je ponavljanje postupka na svoju ruku tražio advokat Slobodan Pajović.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

21:47

Default images

Laušević je dodao da je Pajoviću zbog te odluke oduzeo ovlašćenje.

"Nisam dao ovlašćenje, saglasnost ili pristanak za podnošenje zahteva za ponavljanje postupka, kod bilo kojeg suda u Republici Srbiji ili Crnoj Gori", istakao je Laušević u pismu "Večernjim novostima" iz Amerike koje taj list objavljuje u sutrašnjem broju.

Poznati glumac, koji se tereti za smrt dvojice i ranjavanje jednog mladića 1993. godine u Podgorici, time je demantovao napise pojedinih medija, koji su prethodnih dana pisali da je zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja i želje da mu se izrekne blaža kazna podneo zahtev Višem sudu u Beogradu za ponavljanje sudskog postupka.

"Zahtev koji je izvesno predat Višem sudu u Beogradu, podnet je apsolutno bez mog upoznavanja da će to vanredno pravno sredstvo biti procesuirano, zbog čega sam opozvao punomoćstvo advokatu Slobodanu Pajoviću i izjavio jasan podnesak tom sudu da u celini povlačim to neovlašćeno izjavljeno vanredno pravno sredstvo", precizirao je Laušević. Glumac je u pismu naveo i da će njegov isključivo opunomoćeni pravni zastupnik biti advokat Vladan S. Bojić iz Podgorice.

Portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić potvrdila je juče Tanjugu da je odbrana Žarka Lauševića tom sudu podnela zahtev za ponavljanje sudskog postupka radi odluke ima li osnova da mu se izrekne blaža kazna zbog optužbi za smrt dvojice i ranjavanje jednog mladića 1993. godine u Podgorici.

Ona je rekla da je zahtev sudu stigao 12. jula, ali da je krivično vanpretresno veće od Lauševićevog branioca zatražilo da dostavi original dokumetaciju, pošto je priložio kopije.

Prema njenim rečima, reč je o zahtevu u kom se navodi da postoje nove okolnosti usled kojih bi, da je za njih znao u vreme donošenja presude, sud izrekao blažu kaznu.

Ukoliko bi našao da je taj predlog osnovan, krivično vanpretresno veće moglo bi da preinači raniju odluku i donese novu presudu u kojoj kazna ne bi mogla da bude strožija od prve, napomenula je Ristićeva.

Vrhovni kasacioni sud je ranije odbio zahtev Lauševićeve odbrane za vanredno ublažavanje kazne od 13 godina zatvora na koju je, posle više ukidanih presuda, pravosnažno osuđen u Crnoj Gori 2001. zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu, u noći između 30. i 31. jula u podgorickom kafiću "Epl".
U Srbiji je usvojen zahtev republičkog tužioca za odlaganje izvršenja zatvorske kazne i istovremeno povučena poternica koja je za Lauševićem bila raspisana.

Posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, Laušević je 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane. On je u pritvoru, do izricanja prvostepene presude, proveo četiri i po godine.
Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića. U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak, koji nikoga nije pogodio.
Poznati glumac od 2001. godine živi u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: