EK analizira zakon o ništavosti

Evropska komisija počela je da proučava šta tačno sadrži Zakon o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije, koji je u petak usvojio hrvatski Sabor.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

20:46

Default images

Komisija je pozvala Hrvatsku da obezbedi uslove za nastavak konstruktivnog dijaloga u regionu po pitanju ratnih zločina, objavio je danas hrvatski "Jutarnji list".

List navodi da je dobio potvrdu iz Evropske komisije da je analiza ovog zakona u toku i da će tek pošto bude završena dati komentare o tom pitanju.

Evropsku komisiju najviše zanima da li je nešto promenjeno u odnosu na prethodni predlog tog zakona na koji je EK imala primedbe i tražila razjašnjenja.

Neslužbeno, diplomate nekih država članica EU, koje su inače bile skeptične prema Hrvatskoj, upozoravaju da bi Hrvatska mogla da ima problema tokom procesa ratifikacije Pristupnog ugovora ako se usvojeni zakon bude tumačio kao zakon koji će otežati procesuiranje ratnih zločina i saradnju u regionu po tom pitanju.

U EU upozoravaju da će procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj biti pitanje od posebnog značaja tokom monitoringa Evropske komisije, koja smatra da ta zemlja, uprkos napretku u tom pravcu, još nije procesuirala mnoge slučajeve, navodi "Jutarnji list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: