Prva sahrana žrtava komunizma

U Boljevcu kod Zaječara danas je održana prva sahrana žrtava komunističkog režima u Srbiji. Posle 67 godina, sahranjeni su posmrtni ostaci 30 ljudi.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

19:25

Default images

Posle 67 godina čekanja i neizvesnosti potomci streljanih posle 12. septembra 1944 godine u selu Zmijanac kod Boljevca , dočekali su da se posmrtni ostaci njihovih očeva, dedova i najbližih srodnika eshumiraju, a potom i dostojanstveno sahrane na Varoškom groblju u Boljevcu.

Današnja sahrana ima istorijski značaj, rekao je Srđan Srećković ministar vera i dijaspore, koji je prisustvovao parastosu.

Prema podacima Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica ljudi ubijenih nakon 12. septembra 1944. na teritoriji Srbije postoji oko 200 masovnih grobnica u kojima se nalaze ostaci više desetina hiljada žrtava sistema koji nije priznavao pravo na različitost i drugačije mišljenje. U srpskim gradovima ubijani su intelektualci i svi oni koji su činili srednju klasu, a u selima najbolji domaćini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: