Tolerisani samozvani lideri na KiM

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao da je uzrok problema na severu Kosova pogrešna politika u Beogradu, koja je dugo tolerisala samozvane lidere Srba.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.10.2011.

17:23

Default images

Kako kaže Jovanović, pogrešna politika Beograda je ohrabrivala ambicije tih lidera.

Jovanović je agenciji Tanjug rekao da je predugo ignorisana činjenica da je sever Kosova jedini komad zemlje u Evropi na kojem 12 godina nema zakona i da su stvorene vrlo opasne i moćne strukture koje se suprotstavljaju svakom pokušaju uvođenja reda.

On je podsetio da je samo pre nekoliko dana poslata poruka Srbima na barikadama da vlast u Beogradu podržava njihove proteste i blokade, uz obećanje da mogu da računaju na političku i ekonomsku podršku.

Zbog toga se, prema njegovim rečima, izlaz ne može tražiti u stavu predsednika Srbije Borisa Tadića da treba omogućiti normalno kretanje misiji Euleksa na severu Kosova.

"Jasno je da predsednik nema mogućnost da donosi operativne odluke koje bi bile sprovedene na severu Kosova, ali je baš zbog toga na vreme trebalo promeniti politiku, ne donositi besmislene deklaracije poput poslednje iz jula, oštro se suprotstaviti političkim ispostavama antievropskih partija iz Beograda koje kontrolišu takozvane institucije na severu", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, dvadeset godina traje ista neodgovorna politika velikih reči i naknadnog distanciranja od ljudi koji su prethodno ohrabrivani na političke i nacionalne promašaje.

Ta politika je, upozorio je Jovanović, danas dodatno osuđena na propast zbog činjenice da se vlast u Beogradu prekasno setila očigledne istine da proteste na severu Kosova vode oni koji pod izgovorom zaštite srpstva zapravo žele da fizički unište evropsku perspektivu same Srbije.

"Srbija je zemlja koja je sebe dovela u situaciju da se nada kandidaturi za članstvo u EU bez datuma početka pregovora, suočena sa očekivanjima koja se ne mogu ispuniti povremenim saopštenjima i ulaženjem u sukobe iz kojih kasnije ne znamo kako da izađemo, uz opravdanje da nemamo kontrolu nad severom Kosova", zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: