Srbi spremni za razgovor s Drevsom

Srbi sa severa Kosova spremni su na razgovor sa Erhardom Drevsom, pošto je po obilasku jedinica ispred barikade u Zupči rekao da je za „mirno rešavanje krize”.

Izvor: Politika

Petak, 21.10.2011.

23:24

Default images

Izvesno je, međutim, da Drevs i Srbi različito gledaju na stvari.

Komandant Kfora pojavio se u Zupču gde je okupljenim Srbima kazao da je Kfor po Rezoluciji 1244 dužan da obezbedi slobodu kretanja za sve i da će to učiniti. Kako je izjavio Kfor nema ništa protiv da građani mirno protestuju, ali je tražio da sloboda kretanja bude obezbeđena za Kfor, Euleks i kosovsku policiju.

Nasuprot njemu Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, za „Politiku” je kazao „da pozdravlja najavu Drevsa” da se nađe mirno rešenje, uz naglasak da je to jedini način da se izađe iz krize koja traje skoro puna tri meseca, jer „barikade nisu same sebi cilj, one su sredstvo kojim se srpsko stanovništvo štiti i održava svoju bezbednost”.

„Kfor bi morao dati jasne garancije da se u srpskim sredinama neće kretati nijedna druga oružana formacija, a takođe očekuje se od Kfora da u skladu sa mandatom ne preuzima na sebe odgovornost za sprovođenje odluka Prištine. Pogotovo o temama koje traže politički dogovor. To znači da Kfor ne bi smeo da prihvati da ponovo prevozi carinike na prelaze 1 i 31”, naveo je Oliver Ivanović.

I lideri opština na severu slažu se da je neophodno da se ponovo sedne za sto, kako bi se rešila kriza koja na severu traje od 25. jula, nakon jednostrane akcije Prištine potpomognute združenim snagama Kfora i Euleksa i stacioniranja prištinskih carinika i pograničnih policajca na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je istakao da su Srbi spremni da nastave razgovor sa Kforom koji je u sredu prekinut, a po njegovim rečima Srbi neće prihvatiti uslovljavanja i „ucenjivanje”. U razgovoru za „Politiku” Krstimir Pantić navodi da po Rezoluciji 1244 SB, na koju se poziva Drevs i Kfor, ali i Srbi, treba da imaju pravo na slobodu kretanja.

„Mi ne želimo da narušavamo državnu politiku, kako se u poslednja dva dana čuje, a dolazi iz Beograda i od političkih analitičara. Podsećam da su narodni poslanici Skupštine Srbije zaključili da na severu Kosova ne mogu da budu albanski carinici i policajci”, kaže za „Politiku” Pantić.
Barikade u selu Zupèe (Tanjug)
Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović naglašava da je Kforu ponuđeno da mogu da snabdevaju svoju vojsku hranom, vodom, gorivom i da obavljaju rotaciju vojnika, ali da je Srbima potrebno vreme kako bi ponovo vratili „poljuljano poverenje”.

"Spremni smo i da se sretnemo sa Marnjakom kako ne bismo dolazili u situaciju kao što se dogodilo u Zubinom Potoku da u ime Euleksa pregovara Kfor i da nam ultimativno saopštava da traži slobodu kretanja i za misiju EU", istakao je Milović za „Politiku” i dodao da Srbe koji su danonoćno na barikadama posebno pogađaju priče da na severu Kosova, na barikadama prevladavaju stranački interesi, što po njegovom mišljenju nije tačno.

Na severu Kosova juče su se u ranim prepodnevnim satima stacionirale jake trupe Kfora, što su Srbi protumačili kao nastavak rušenja barikada započet u četvrtak. Nemačke i portugalske jedinice koncentrisale su svoje snage nadomak sela Zupče u kojem je bilo više stotina građana, a uz tešku mehanizaciju koja je pristizala iz južnog dela Mitrovice vojnici Kfora su dopremili i vodene topove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: