"Gubitak jedne barikade nije kraj"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da Kfor i Euleks ne treba da primenjuju silu prema Srbima na severu Kosova jer su barikade odraz političke borbe.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.10.2011.

20:04

Default images

Dačić je istakao da barikade kosovskih Srba nisu odraz kriminalnog duha, već način političke borbe.

"Međunarodna zajednica ima obavezu da uvažava princip demokratije i ljudskih prava Srba, jer su isto takve akcije Albanaca tolerisali tokom vladavine Beograda nad Prištinom", rekao je Dačić za RTS.

"Balvani nisu prepreka za dijalog. Bolje je da su balvani, nego puške. To je politički način borbe. Srbi nemaju drugi način da se bore, osim blokadama", ocenio je Dačić.

On je poručio Srbima na severu Kosova da se ne sukobljavaju, jer to nije "racionalno", navodeći da gubitak jedne barikade ne znači gubitak cele borbe, koja će, kako je istakao, biti duga i mirnim putem.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na dogovor i dijalog do rešenja, a jedino što je nerealno jeste da će Srbi ikada biti deo nezavisne države Kosovo.

"Kfor i Euleks i predstavnici Srba na Kosovu nemaju drugi izbor osim da se dogovore jer su i jedni i drugi žrtve nepromišljene politike (kosovskog premijera) Hašima Tačija", ocenio je ministar Dačić.

"Nama je u interesu da se problem reši sutra, da se pregovara noćas. Najmanje nam je u interesu da se situacija na Kosovu zaoštrava", istakao je Dačić.

On je kazao da je nužan racionalni kompromis, koji podrazumeva da se sa jedne strane vozila Kfora i Euleksa propuštaju radi snabedevanja, pod uslovom da ne prevoze kosovske carinike.

On je dodao da Kforu i Euleksu nije stalo da rade u neprijateljskom okruženju, kao i da Srbima nije u intersu da se sukobljavaju sa međunarodnom zajednicom, "jer to nije bitika iz koje se može izaći kao pobednik".

"Možda nekome u Beogradu izgleda da su to neki nerealni zahtevi Srba sa severa Kosova. Jedino što je tamo nerealno jeste da će Srbi ikada biti deo nezavisne države Kosovo", naveo je Dačić.

Govoreći o razlikama između poruka lokalnih čelnika na severu Kosova i Beograda, on ocenio da je najveći srpski neprijatelj nejedinstvo i da umesto nacionalnog konsenzusa, postoji "uopštena državna politika koja počiva na starim pretpostavkama".

Dačić je dodao da Srbija mora da pronađe saveznike koji će imati više razumevanja njene državne i nacionalne interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: