Gadafi ubijen slučajno?

Letelice NATO-a su u četvrtak gađale i pogodile konvoj oklopnih automobila kojim je Moamer Gadafi pokušavao da pobegne iz grada Sirta.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.10.2011.

16:20

Default images

Međutim, oni tada nisu znali da je sad već pokojni diktator bio u njemu.

NATO tvrdi da se pukovnik Gadafi kretao u koloni od oko 75 oklopljenih vozila koja je pokušavala da se probije iz opsednutog Sirta, poslednjeg Gadafijevog uporišta u Libiji.

“Ova oklopna vozila su bila teško naoružana i predstavljala su ozbiljnu pretnju po lokalno civilno stanovništvo”, kaže se u saopštenju. “Stoga je odlučeno da se konvoj napadne.”

U vazdušnom napadu je uništeno 11 vozila, tvrdi NATO, dok se ostatak raspršio po pustinji. U jednom od tih vozila bio je i Gadafi, koji je ubrzo potom zarobljen i ubijen pod, kako se kaže u saopštenju, “još nerazjašnjenim okolnostima”.

“Tek kasnije smo iz medija i obaveštajnih izvora saznali da je Gadafi bio u konvoju i da je vazdušni napad verovatno doprineo njegovom zarobljavanju”, saopštio je NATO, uz napomenu da je njihova politika da se pojedinci, pa tako ni Gadafi, nikada namerno ne biraju za mete.

Libijski vojni zvaničnici saopštili su da je Gadafi bio ranjen u vazdušnom napadu pre nego što je bio zarobljen. Lekari koji su pregledali njegov leš rekli su, međutim, da je Gadafi nakon zarobljavanja pogođen metkom u stomak, a zatim i u glavu.

U saopštenju NATO-a se ne precizira čije su vazdušne snage gađale konvoj, ali Francuska je saopštila da su njeni lovci zaustavili vozila, dok su SAD rekle da su učestvovale i njihove bespilotne letelice.

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija je u petak pozvala na sveobuhvatnu istragu o okolnostima Gadafijeve smrti, izrazivši bojazan da je pogubljen nakon zarobljavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: