Hilari Klinton o smrti Gadafija

Državna sekretarka Hilari Klinton kaže da smrt Moamera Gadafija označava početak nove ere za Libijce i da će SAD pomoći u izgradnji demokratije u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.10.2011.

11:32

Default images

"Smrt pukovnika Gadafija zatvorila je veoma nesrećno poglavlje libijske istorije, ali je obeležila početak nove ere za libijski narod", izjavila je američka državna sekretarka na konferenciji za novinare u Islamabadu.

"Želim da naglasim posvećenost SAD, kao prijatelja i partnera, podršci libijskom narodu u trenutku kada kreću na taj novi demokratski put", rekla je ona, a preneo AFP.

Hilari Klinton je bila zatečena vešću o sudbini Moamera Gadafija. Ona se spremala da da intervju kada joj je pomoćnik dodao mobilni.

Šokirano je uzviknula: "Vau, nepotvrđena informacija da je Gadafi uhvaćen!" Za razliku od zapadnih zvaničnika, predsednik Venecuele Ugo Čavesje izrazio bes zbog smrti bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, nazvavši njegovo ubistvo - sramotom.

Hilari Klinton je u utorak boravila u iznenadnoj poseti Tripoliju, kada je izjavila da SAD žele da bivši lider Libije bude ili ubijen ili uhvaćen.

To je bio prvi put da neko od visokih američkih zvaničnika otvoreno kaže da Gadafi treba da bude ubijen.

Moamer al-Gadafi je ubijen u četvrtak nedaleko od Sirta, pod još nejasnim okolnostima.

Svetski mediji rekonstruišu poslednje sate pukovnika Gadafija, dok zvaničnici prelaznih libijskih vlasti iznose infomracije da je Gadafi podlegao povredama od metka zadobijenog u glavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: