"Kfor pretočio ultimatume u delo"

Prištinska štampa ocenjuje da je Kfor akcijom na severu Kosova “pretočio u delo ultimatume” postavljene Srbima.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

10:04

Default images

"Fizičko prisustvo Srba na barikadama je uticalo na to da se Kfor pomeri samo malo napred. Mirovne snage NATO-a su krenule sa juga uz podršku iz vazduha i otpočele akciju u četvrtak u ranim jutarnjim časovima, jer dan ranije nisu uspeli da ubede vođe lokalnih Srba da dobrovoljno uklone prepreke koje su postavili pre nekoliko meseci”, prenosi list “Koha ditore”.

List izveštava da je Kfor rasporedio stotine vozila, među kojima je bilo i bagera i ostale mašinerije po čitavoj severnoj Mitrovici, a da je prvog dana akcija bila usmerena isključivo na granični prelaz u Brnjaku.

Akciju su započeli nemački i austrijski vojnici koji su ranije ujutro sišli sa barikada u selu Zupče u blizini Čabre.

Izvori lista su rekli da je neko iz Kfora otkrio akcioni plan jer su Srbi bili obavešteni da neće biti akcije na putu prema Jarinju.

List “Zeri” ističe da je Kfor akcijom na severu “održao reč”, te da je tokom intervencije međunarodnih vojnika bilo i pucnjave.

“Uslovi koje su postavili predstavnici srpskih paralelnih struktura i nepostizanje sporazuma između njih i predstavnika Kfora čini se da je konačno iritiralo pripadnike Kfora koji su u prvim jutarnjim satima u četvrtak naoružani ‘do zuba’ intervenisali na severu Kosova kako bi posle mnogo ultimatuma uklonili barikade koje su postavili Srbi”, prenosi “Zeri”.

List navodi da iako je nekoliko barikada uklonjeno, što se ocenjuje kao sekundarno, dve ključne barikade koje na putu ka ovom graničnom prelazu i dalje stoje nasred puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: