Kfor krenuo prema barikadama

Srbima na barikadama saopšteno da su dva borbena vozila Kfora sa vodenim topovima krenula iz albanskog sela Čabra ka Jagnjenici. Pratite vesti na www.b92.net

Izvor: B92, Beta

Petak, 21.10.2011.

09:27

Default images

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić tvrdi da ima informacije da su preko albanskog sela Čabra krenula dva borbena vozila Kfora sa vodenim topovima ka Jagnjenici.

14.30- Delegacija Srpske radikalne stranke saopštila da njeni članovi, s potpredsednikom stranke Zoranom Krasićem na čelu, obilaze Srbe na severu Kosova. U saopštenju se navodi da su oni obišli Srbe kod sela Zupče i da su na barikadama kod Jagnjenice.

14.21- Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova saopštili da su spremni za razgovor sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom, ali da još nisu dobili zvaničan poziv.

14.12- Dva vodena topa dovezena su iz pravca albanskog sela Čabra nadomak barikade u Jagnjenici, saznaje "Blic". Vodeni topovi su na oko 300 metara od barikade. Kamioni sa vodenim topovima krenuli su sinoć iz Novog Sela ka severu Kosova.

13.03- Isti list je objavio i da je na sever Kosova od preksinoć dovezeno oko stotinu različitih vozila koja su tokom noći raspoređivana, a najveći deo - 74 vozila su u albanskom selu Košutovo.

11.56- Komadant Kfora Erhard Drevs najavio je mogućnost da se sutra održi još jedan sastanak Kfora i predstavnika četiri opštine severa Kosova. Drevs je obišao svoje jedinice nadomak barikade u Zupču i ocenio da mirno i razumno ponašanje i Srba i jedinica Kfora u opštini Zubin Potok predstavlja dobar znak pred buduće razgovore.

11.48- Kfor je uklonio manju barikadu, koja je bila ispred mosta koji razdvaja Zupče i susedno Košutovo. Portparol Kfora Uve Novicki izjavio da je Kfor tako omogućio saobraćaj mostom koji ide ka albanskom mestu Košutovo. S druge strane, glavna barikada u Zupču od balvana danas je ojačana tako što je put preprečen i sa tri kamiona.

11.32- Komandant Kfora Erhard Drevs rekao je okupljenim Srbima pored blokade u selu Zupče u opštini Zubin Potok da je, prema Rezoluciji 1244, Kfor dužan da obezbedi slobodu kretanja za sve na Kosovu i da će to učiniti. On je dodao da nema ništa protiv toga da građani mirno protestuju, ali je ponovio da je je Kfor dužan da obezbedi slobodu kretanja za sve, pa i za misiju Euleks.

10.58- Okupljenim Srbima na barikadi je takođe saopšteno da su portugalski i nemački vojnici Kfora krenuli ka barikadi u selu Zupče, gde su već uklonili bodljikavu žicu postavljenu ispred barikade koju drže Srbi.

10.00- Jutros oko 10 časova oglasile su se sirene u Zubinom Potoku. Veliki broj građana se odmah uputio ka barikadama u selima Zupče i Jagnjenica. Kako javlja reporter agencije Beta, i žitelji Ibarskog Kolašina su se posle 10 sati uputili prema Zupču.

Pored barikada u Ibarskom Kolašinu, okupljeno je nekoliko stotina Srba, a sa njima su čelnici srpskih opština, sveštenici i monaštvo iz manastira i crkava u tom mestu.

Situacija je za sada mirna, ali napeta. Albanski mediji su jutros objavili da je Kfor uklonio barikade ka prelazu Brnjak.

Noć bila mirna

(Tanjug)
Noć je na severu Kosova protekla mirno.

Srbi na barikadama u selima Jagnjenica i Zupče, u opštini Zubin Potok, proveli su noć u automobilima, šatorima i vatre su upaljene na nekoliko lokacija. Kod Kfora u toku noći i ranih jutarnjih sati nije zabeleženo kretanje.

Osim Srba iz Ibarskog Kolašina, noć na barikadi proveli su i Srbi iz tri opštine sa severa Kosova, koji su im na taj način pružili podršku. Takođe, na barikadama su bili i predstavnici lokalne samouprave sa severa i načelnik okruga Radenko Nedeljković.

Trenutna situacija je ovakva: u Jagnjenici četiri kamiona deli vojnike Kfora od Srba, koji su zapravo prepreka konvoju Kfora koji je juče pokušao tim pravcem da stigne do administrativnog prelaza Brnjak.

Kfor je i dalje na oko 150 metara udaljenosti od barikada koje su Srbi postavili u selu Zupče i jutros nije pokušao da ukloni tu barikadu, koja se nalazi na putnom pravcu Kosovska Mitrovica- Ribarić.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić potvrdio je za Radio B92 da je situacija ne severu Kosova trenutno mirna i da su lokalni Srbi spremni na to da se pronađe neko rešenje za krizu u tom delu Kosova, ali, kako kaže, ne onakvo koje bi bilo u interesu samo jedne strane.

"Raspoloženje građana je da ostanu na barikadama sve dok se ne pronađe prihvatljivo rešenje", dodaje on.

Komentarišući izjave koje dolaze od visokih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice da su barikade na severu Kosova neodržive, Ninić kaže da o tome ima drugačije mišljenje.

"Građani su odlučni da istraju u tome. Barikade nisu uperene protiv međunarodne zajednice već protiv institucija u Prištini koje hoće da se rasporede na sever Kosova, a najvažnije je da administrativni prelazi na severu Kosova ne postanu granični prelazi", rekao je on.

Ninić takođe kaže da se jedino dogovorom može doći do prihvatljivog rešenja, a na pitanje da li je jutros imao kontakta s predstavnicima Kfora, on kaže da nije, ali da očekuje da danas s njim stupi u kontakt komandant međunarodnih snaga na Kosovu.

Podsetimo, pripadnici Kfora započeli su u četvrtak rano ujutro akciju uklanjanja barikada na severu Kosova, ali su ih, prilikom pokušaja uklanjanja barikade u Jagnjenici u tome sprečili lokalni Srbi. U toj akciji povređeno je više oosoba.

Dok je pokušano zauzimanje kontrole nad barikadom u Jagnjenici, francuski pripadnici Kfora peuzeli su barikadu na prelazu Brnjak, čime su proširili svoju administrativnu liniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: