SAD: Pobeda novog pristupa ratu

Smrt Moamera Gadafija predstavlja još jednu pobedu novog pristupa ratu i uspeh američkog predsednika Baraka Obame, piše američka štampa.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.10.2011.

08:28

Default images

Gadafijev kraj je najnovija pobeda novog američkog pristupa ratu, koji podrazumeva malo ili nimalo trupa na terenu, značajnu upotrebu vazduhoplovstva i veće oslanjanje na saveznike, konstatuje se u "Njujork tajmsu".

Taj dnevnik ocenjuje da je takav pristup u poslednjih pola godine doneo niz uspeha: u maju je u akciji američkih komandosa u Pakistanu ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden, u avgustu je pao Tripoli, u septembru u Jemenu ubijen operativac Al Kaide Anvar al Avlaki, a sada i Gadafi.

Obami je na tome čestitao i republikanac, senator Džon Mekejn, koji mu je bio suparnik na izborima 2008. godine.

I pored svega, međutim, nije jasno gde će se taj novi model rata primeniti, osim za likvidacije lidera Al Kaide, pošto Sirija ostaje manje izgledna meta vojne intervencije, s obzirom na to da je mnogoljudnija, vojno jača, manje međunarodno izolovana i smeštena u strateški osetljivijem okruženju.

"Njujork tajms" ističe da novi pristup ratu takođe pokazuje koje lekcije su iz ratova u Iraku i Avganistanu naučili zvaničnici administracije i vojni lideri SAD.
"Vol strit džurnal" primećuje da se pre rata u Libiji smatralo da je NATO zastareli vojni savez, dok se sada na zapadnu vojnu alijansu gleda drugačije.

Istovremeno, libijski rat stručnjaci vide kao novi model za buduće vojne intervencije, piše list, pozivajući se na zvaničnike u Vašingtonu, i precizira da takav pristup ističe u prvi plan brzo planiranje, mali broj vojnika i ograničeno trajanje angažmana.

U Obaminoj administraciji, Gadafijeva smrt je ojačala shvatanje da je vojni uspeh moguć bez velikog broja vojnika na terenu i dugotrajne okupacije.

Iako buduće intervencije možda neće izgledati isto, zajedničko će im biti malo vojnika i kratko vreme za planiranje.

Pokazalo se da je NATO koalicija, koja može da vodi ekspedicione vojne akcije, a jedan zvaničnik je rekao da je glavna poruka rata u Libiji da je "NATO važan", piše "Vol strit džurnal".

I taj njujorški dnevnik konstatuje da je ovo najnoviji u nizu spoljnopolitičkih i bezbednosnih uspeha predsednika Obame, ali dodaje da, čak iako ga glasači vide kao najjačeg kandidata na planu nacionalne bezbednosti, to možda neće značiti mnogo na izborima, pošto je glavna briga ekonomija.

"Vašington post" podseća da je Obamin rejting povećan posle ubistva Bin Ladena, ali se taj efekat brzo izgubio, a nije uopšte uticao na predsednikov rejting kada se radi o ekonomiji, što je centralno pitanje za većinu glasača.

List citira izjavu republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju Mita Romnija, koji je rekao da će izbori u SAD u novembru 2012. biti više o tome kako su Amerikanci ostali bez radnih mesta, nego kako je Gadafi ostao bez glave.

Vašingtonski list podseća da je i predsednik Džordž Buš stariji, po završetku Zalivskog rata 1991. godine, izgledao nepobediv, ali da ga je sledeće godine pobedio Bil Klinton.

Demokrate, ipak, smatraju da Gadafijev kraj, iako neće odlučiti američke izbore za godinu dana, može da ojača Obamin imidž lidera, a dobra vest, čak i iz inostranstva, uvek je dobra za predsednika na položaju u teškim vremenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: