EU, UN o smrti Gadafija

Izveštaj o smrti Moamera Gadafija predstavlja kraj jedne ere despotizma i represije kojoj je libijski narod bio izložen predugo, ocenili su zvaničnici EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2011.

16:12

Default images

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo su u zajedničkom saopštenju naveli da Libija danas može da okrene stranicu u svojoj istoriji i prigrli novu demokratsku budućnost.

Dvojica evropskih zvaničnika pozvala su Nacionalni prelazni savet da izvrši široki proces pomirenja koji će dopreti do svih Libijaca i omogućiti demokratsku, mirnu i transparentnu tranziciju u zemlji.

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele je povodom smrti Moamera Gadafija izrazio nadu da će narod u Libiji, posle decenija diktature, moći da otvori novo, mirno i demokratsko poglavlje.

''Gadafi je bio diktator koji je zloupotrebljavao ljudska prava i vodio krvavi rat protiv sopstvenog naroda'', rekao je Vestervele u Berlinu i izrazio nadu da za Libiju dolazi novo vreme, saopštilo je nemackco Ministarstvo inostranih poslova.

''Mi stojimo na strani nove Libije i na putu za bolju, mirnu i demokratsku budućnost'', kazao je Vestervele i dodao da Nemačka pomaže pri obnovu te zemlje i u smanjenju patnji naroda.

Zvaničnici EU su među prvima reagovali na vesti o hvatanju i ubistvu svrgnutog lidera Libije Moamera Gadafija, koji je tom zemljom vladao pune 42 godine.

Ban Ki Mun: Istorijski dan za Libiju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da dan u kome je stigla vest o smrti Moamera Gadafija predstavlja istorijsku tranziciju u Libiji i pozvao sve strane u Libiji da polože oružje i zajedno rade na izgradnji svoje zemlje.

Videli ste izveštaje o smrti pukovnika Moamera Gadafija i okončanju borbi u Sirtu i drugim gradovima. Ovaj dan, jasno, predstavlja istorijsku tranziciju za Libiju, objavljeno je na sajtu UN.

Narednih dana videćemo slavlje, kao i tugu onih koji su toliko izgubili, rekao je on na konferenciji za štampu u Ženevi i dodao da je to, međutim, samo kraj početka.

Put napred za Libiju i njen narod biće težak i pun izazova, rekao je generalni sekretar UN.

Prema njegovim rečima, sada je vreme da se svi Libijci udruže i shvate da će ka budućnosti moća da krenu kroz nacionalno jediinstvo i pomirenje.

"Borci svih strana moraju da polože oružje u miru. Ovo je vreme za zaceljenje i obnovu, za velikodušnost, ne za odmazdu. Velika očekivanja koja su se održala kroz duge dane revolucije i sukoba moraju se pretvoriti u priliku i pravdu za sve", istakao je Ban.

On je dodao da je misija UN u Libiji na terenu i da je spremna da pomogne libijskom narodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: