Uspon i pad Moamera el Gadafija

Moamer Muhamed Abu Miniar al-Gadafi (70), poznat kao pukovnik Gadafi, bio je na vlasti u Libiji više od 42 godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

14:59

Default images

Od 1969, kad je osvojio vlast u vojnom udaru grupe mladih oficira protiv režima kralja Idriza, na vlasti je bio do kraja avgusta 2011, kada su posle višemesečnog građanskog rata pukovnikove oružane snage poražene od pobunjeničkih trupa, kojima je podršku pružio NATO.

Gadafi je pre poraza bio četvrti šef države po dužini staža na svetu, od 1900. godine, a prvi u arapskom svetu.

Za sebe je govorio da je "brat vođa“, "vođa revolucije" i "kralj kraljeva", a u svetu je poznat jednostavno kao - "pukovnik".

Pošto je osvojio vlast 1969. godine, Gadafi je ukinuo ustav Libije iz 1951. i donosio je zakone zasnovane na političkoj ideologiji, koju je on formulisao kao Treću međunarodnu teoriju i objavio u "Zelenoj knjizi".

Upućeni tvrde da su Gadafi i njegovi rođaci preuzeli veliki deo libijske privrede.

"Pukovnik" je započeo nekoliko ratova i bio optuživan da je njegov režim osvojio tehnologiju pravljenja hemijskog oružja. On je, takođe, snabdevao oružjem Irsku republikansku armiju (IRA).

Ujedinjene nacije su Libiju pod Gadafijem dugo tretirale kao "državu partiju" i tokom osamdesetih su zavele međunarodne sankcije režimu u Tripoliju.

Gadafi se, šest dana pošto su trupe Sjedinjenih Američkih Država 2004. godine zarobile iračkog diktatora Sadama Huseina, odrekao oružja za masovno uništenje koje je posedovala Libija i pozvao međunarodne inspektore da utvrde da se drži reči.

Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu.

Vladavina okončana za osam meseci

Gadafijev režim počeo je da se obrušava od sredine februara ove godine, kada su započele demonstracije u toj zemlji.

15. februara 2011. - Demonstranti su krenuli ka vladinim zgradama u Bengaziju, bacajući kamenje i Molotovljeve koktele i palili vozila. Pukovnik Gadafi je odgovorio upotrebom represivnih sredstava.

27. februara - Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju 1973, kojom se protiv Libije uvodi embargo na uvoz oružja i odobrava krivični postupak protiv Gadafija na Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine.

19. marta - SAD su na Libiju poslale rakete "tomahavk", u operaciji nazvanoj "Odisejeva zora". Libijska državna televizija javila je da su bombardovane civilne mete.

1. aprila - NATO saopštio da je Alijansa preuzela kontrolu nad operacijom u Libiji.

2. aprila - Libijski pobunjenici saopštili da su zauzeli Bregu, 800 kilometara istočno od Tripolija, ali su ih snage Gadafija potisnule, dok su u Misrati izbile borbe zbog kojih je opozicija optužila libanskog lidera da vrši "zločine protiv čovečnosti".

3. aprila - Visoki opozicioni libijski zvaničnik izjavio da se opozicija zalaže za uspostavljanje parlamentarne demokratije u zemlji. Potpredsednik Nacionalnog privremenog saveta Abdel Hafid Goga smatra da će međunarodna izolacija, vazdušni udari i bolja pobunjenička organizacija oterati Gadafija za veoma kratko vreme.

1. maja - Gadafi preživeo vazdušni napad u kome je poginuo njegov najmlađi sin Saif al Arab i troje unučadi, saopštio je portparol libijske vlade. Neki mediji spekulisali su da se radi o Gadafijevom triku, odnosno da mu sin nije poginuo, a NATO nije zvanično potvrdio da li je stradao Saif al Arab.
31. maja - Pet generala libijske vojske, koji su napustili Gadafija, pozvali su i ostale kolege oficire da im se pridruže u podršci pobunjenicima. General Melud Masud Halasa rekao je da Gadafijeve snage raspolažu samo s petinom kapaciteta u odnosu na period pre pobune i da je libijskom lideru ostalo lojalno još samo desetak generala. Gadafijevu vojsku napustilo je dotad oko 120 oficira.

27. jun- Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama i zeta Abdulaha al-Senusija, pošto ih je optužio za zločine protiv čovečnosti.

19. avgusta - Libijski premijer Bagdadi Mahmudi izjavio je da je došlo vreme za neodložan prekid vatre u zemlji i da je rešenje sukoba mirnim putem moguće. Nešto ranije, libijski pobunjenici su, posle četvorodnevne bitke sa snagama Gadafija, slavili zauzimanje Sabrate, grada koji se nalazi na priobalnom putu između granice sa Tunisom i Tripolijem. Pobunjenici su ranije preuzeli rafineriju nafte u luci Zavija i ovladali gradom Garijan, na oko 80 kilometara južno od Tripolija.

20. avgusta - Libijski režim zatražio od generalnog sekeratara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna da formira komisiju koja bi istražila "zloupotrebe" koje su počinile snage NATO-a u toj zemlji, izvestila je državna novinska agencija Džana.

21. avgusta - Pobunjenički borci uspeli su da zauzmu libijsku prestonicu Tripoli. U borbama samo tokom jednog dana poginulo 1.300 ljudi. Smatra se da je 21. avgust dan pada Gadafijevog režima, koji je uspostavljen 42 godine ranije, septembra 1969. Mediji su već spekulisali da je Gadafi napustio zemlju, ali je preko državnih medija emitovao tri audio-poruke, kojima je to negirao.

22. avgusta - Svetske agencije prenele su da nije poznato gde se nalazi Gadafi, Al Arabija je prenela da je u bolnici za kardiovaskularne bolesti Tadžura, istočno od Tripolija. Nema izveštaja da li je Gadafi u bolnici zbog lečenja ili je samo pobegao u nihovu zgradu. Međutim, neimenovani diplomatski izvor je rekao agenciji AFP-u da bi Gadafi mogao biti i dalje u svom kompleksu u centru Tripolija.

24. avgusta- Gadafi izjavio da je njegovo povlačenje iz baze Bab al-Azizija u Tripoliju bio "taktički potez", pošto je taj kompleks bio meta 64 vazdušna udara NATO-a i pozvao stanovništvo da "očisti" prestonicu od izdajnika. U audio-poruci, koju je prethodne večeri emitovala televizija Al-Rai, Gadafi je obećao "mučeništvo" ili pobedu u svojoj borbi protiv NATO-a.

26. avgusta - Pobunjenici saopštili da su se pripremali za poslednju veliku bitku na severu Libije, za proboj opsade nekoliko berberskih mesta i sela lojalnih Gadafiju, na oko 30 kilometara istočno od granice sa Tunisom.

29. avgusta - Libijski pobunjenici, potpomognuti snagama NATO-a, rasporedili snage u predgrađima Sirta, rodnog grada Gadafija, i pripremali se za konačnu veliku bitku radi preuzimanja potpune kontrole u zemlji.

30. avgusta - Alžirsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su supruga Gadafija, njegova dva sina i ćerka, ušli u u Alžir. Ministarstvo spoljnih poslova Alžira navelo je da su o dolasku Gadafijeve supruge Safije, ćerke Ajše i sinova Hanibala i Muhameda obavešteni generalni sekretar UN i lider libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Džibril.

31. avgusta - Zvaničnici libijskog Nacionalnog prelaznog saveta saopštili su da se Gadafi "skoro zasigurno" nalazi u Libiji i da pobunjenici imaju pravo da ga ubiju ako se ne preda.
19. oktobra - Konačna ofanziva za oslobađanje Sirta, poslednjeg nepokorenog libijskog grada, privodi se kraju pošto su borci novih libijskih vlasti uspeli da sateraju pristalice Gadafija u dve četvrti njegovog rodnog grada. Kontrola Gadafijevih boraca svela se na svega dve sirtske četvrti, a libijske vlasti ponavljaju da neće proglasiti potpuno oslobađanje zemlje od 42 godine duge autokratske vladavine sve dok Sirt ne padne.

- Sedam boraca Nacionalnog prelaznog saveta je ubijeno, a 95 povređeno u sukobima u Sirtu, kada su snage nove vlade izvele udare na poslednje uporište Gadafija, saopštili su zdravstveni zvaničnici. Po rečima komandanta brigade u Zintanu Esama Baghara, samo još jedno predgrađe Sirta je u rukama Gadafijevih snaga, posle zauzimanja predgrađa Dolar.

- NPS je saopštio da je u sukobima do kojih je došlo posle pobune protivnika Gadafijevog režima u februaru poginulo više od 25.000 ljudi.

20. oktobra - Borci novih libijskih vlasti zauzeli grad Sirt. "Sirt je oslobođen. Nema više Gadafijevih snaga", rekao je pukovnik Junus al Abdali, komandant snaga u istočnom delu Sirta. On je dodao da se pretražuju stambene zgrade sa sakrivenim Gadafijevim borcima, a istovremeno traje i potera za onima koji pokušavaju da pobegnu, javile su agencije. Poslednje operacije za oslobođenje Sirta, kako navode agencije, počele su u osam sati i okončane su za jedan i po sat. Borci NPS-a tvrde da su Gadafijevi borci sa oko 40 vozila uspeli da pobegnu iz Sirta, ali da su ih revolucionari sustigli i opkolili.

- Iako je ranije zamenik ministra odbrane Favzi Abu Katif izjavio da je i Gadafijev sin Mutasim u opkoljenom delu Sirta, njega niko nije video posle okončanja jutrošnjih borbi.

- Svetske agencije prenele su najpre vest da je doskorašnji neprikosnoveni vođa Libije uhvaćen u jednoj rupi u okolini Sirta, kao i da je povređen, a nedugo zatim i da je podlegao povredama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: