Protesti studenata se nastavljaju

Dekanat Filološkog fakulteta saopštio da su zahtevi njihovih akademaca ispunjeni. Najavljene protestne šetnje studenata u svim univerzitetskim gradovima.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

12:23

Default images

Studenti sa Filozofskog fakulteta odlučiće danas na sastanku koji je zakazan za 16.30 da li će se pridružiti blokadi nastave koju njihove kolege sa Filološkog fakulteta sprovode treći dan.

U međuvremenu, Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) najavila je protestne šetnje u podne u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Glavni zahtevi studenata su, između ostalih, odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje od školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova a nisu se našli na budžetu, i izrada strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja, navodi se u saopštenju.

U saopštenju SKONUS-a najavljeno je i slanje zahteva Ministarstvu prosvete i nauke za početak razgovora o rešavanju problema studenata u Srbiji.
Organizatori protestne šetnje u Beogradu su studentski parlamenti Fakulteta politickih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Geografskog fakulteta, Fakulteta bezbednosti i Univerziteta umetnosti, dok su organizatori šetnji u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu studentski parlamenti tamošnjih univerziteta.

Što se protesta na Filološkom tiče, iz uprave ovog fakulteta tvrde da su prihvatili svih 14 zahteva studenata. Na konferenciji za novinare dekanka tog fakulteta Aleksandra Vraneš je rekla da su odgovori na studentske zahteve u pisanoj formi upućeni studentima u protestu, ali da oni nisu odgovorili upravi.

Studenti u protestu su rekli da će održavati svoju konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti svoj odgovor na odluku Uprave fakulteta, dodajući da će nastaviti protest dok se večeras ne dogovore o daljim aktivnostima.

Studenti traže da se školarine smanje na iznos od tri minimalne plate, da je uslov za upis godine na budžet 48 bodova, da se ukine rangiranje i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža. U holu fakulteta, koji je izlepljen obaveštenjima o blokadi nastave, kolege sa drugih fakulteta mogu potpisati peticiju podrške blokadi.

Članica Plenuma studenata, koja je želela da ostane anonimna, rekla je agenciji Beta da studenti drže svoja predavanja, debate i projekcije filmova, da se profesori neometano kreću zgradom, a da se studenti, osim fizičkim preprekama, mirnim putem, verbalno, sprečavaju da uđu u učionice. Ona je dodala da studenti borave na fakultetu u smenama, kao i da njih 400 dnevno procirkuliše fakultetom.

Prema njenim rečima, biblioteke i čitaonice rade neometano i studenti mogu da dolaze na konsultacije s profesorima.

Studenti su juče prekinuli čas slavistike sa lektorom iz Rusije. Kako je agenciji Beta rekla viša lektorka za ruski jezik Vukosava Đapa Ivetić, studenti i lektori su napustili učionicu kada su se ispred učionice začule sirene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: