SAD žele Gadafija živog ili mrtvog

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je u Tripoliju da SAD žele da bivši lider Libije Moamer Gadafi bude ili ubijen ili uhvaćen.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

18:44

Default images

Ovo je prvi put da neko od visokih američkih zvaničnika otvoreno kaže da Gadafi treba da bude ubijen, javila je agencija AP.

Klintonova je doputovala u iznenadnu posetu Tripoliju, gde je obećala da će Vašington nastaviti da podržava Libiju u tranziciji ka demokratiji i najavila još 11 miliona dolara pomoći za nove vlasti.

Najnoviji paket pomoći uvećaće na 135 miliona dolara ukupnu pomoć koju je Vašington izdvojio za nove libijske vlasti od februara, kada je počeo ustanak protiv Gadafijevog režima.

Klintonova je, nakon sastanka sa premijerom prelazne libijske vlade Mahmudom Džibrilom, upozorila da je neophodno da se uspostavi kontrola nad regionalnim oružanim snagama koje su nastale tokom rata u cilju svrgavanja Gadafija.

"Ohrabruje nas zalaganje Nacionalnog prelaznog saveta da se preduzmu neophodni koraci kako bi se zemlja ujedinila... Stavljanje nacionalne vojske i policijskih snaga pod civilnu komandu je od ključnog značaja", poručila je Klintonova, javio je AFP.

Američka državna sekretarka je najviši je zvaničnik SAD koji je posetio Tripoli otkako je u avgustu okončana 42-godišnja Gadafijeva vladavina.

U međuvremenu, nastavljaju se sukobi za kontrolu nad jedinim Gadafijevim preostalim uporištem u priobalnom gradu Sirtu, gde je u žestokim borbama danas poginulo najmanje 11 pripadnika snaga novih vlasti, a povređeno 95 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: