Kina: Dan kada je humanost umrla

Kineska javnost ogorčena je ponašanjem ljudi koji nisu pritekli u pomoć pregaženoj devojčici, već su nezainteresovano prolazili pored nje.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

04:41

Default images

Dvogodišnju Vang Jue pregazila su dva kombija ispred prodavnice njenih roditelja u provinciji Guangdong, ali joj prvih dvadesetak prolaznika nije priteklo u pomoć.

Devojčica, koja je u komi, smeštena je u Vojnu bolnicu, ali su šanse da preživi minimalne. Video snimak, koji je zabeležila CCTV kamera, obišao je svet i izazvao gnušanje miliona korisnika društvenih mreža.

Malena Juejue, iz grada Fošan u provinciji Guangdong, istrčala je iz prodavnice svojih roditelja u prolaz, gde je na nju naleteo kombi. Pošto ju je pregazio prednjim točkom, vozač se zaustavio, ali umesto da pritekne u pomoć devojčici, pobegao je s mesta udesa, iako je preko njenog tela morao da prođe i zadnjim točkom.

To nije bio kraj užasa – prva tri prolaznika potpuno su ignorisala dečje telo u lokvi krvi, da bi preko njene noge zatim prešao vozač kamioneta.

Neverovatna nehumanost prolaznika se nastavila: još čak petnaest prolaznika u prometnom prolazu nije našlo za shodno da bar pogleda šta je sa ranjenim detetom.

Tek je devetnaesta osoba koja je prišla mestu incidenta, 58-godišnja čistačica Čen Šijanmej, pritrčala da bi podigla beživotno telo. Ona je pozvala majku deteta, koja je istrčala iz prodavnice i videla stravičan prizor.

Tek u tom trenutku pozvana je pomoć i dete je smešteno u bolnicu. Od prethodnih 18 prolaznika niko čak nije pozvao hitnu pomoć.

Incident se dogodio 13. oktobra, a na kineskoj društvenoj mreži Veibo postavljeno je čak 4,4 miliona komentara, u kojima su građani zgroženi onim što su videli.

Šta je sa ovim društvom danas? Kako je moguće da nalazimo toliko izgovora da ignorišemo ovakvu situaciju? Zar smo postali toliko bezdušni?", upitao je otac devojčice.

Mnogi komentatori kažu da je ljudskosti sve manje u kineskom, kao verovatno i u bilo kom drugom društvu na planeti.

Drugi upozoravaju na odgovornost vlasti, citirajući čuveni slučaj iz 2006. Tada je čovek po imenu Peng Jui pritekao u pomoć povređenoj ženi i odveo ju je u bolnicu, ali ga je ona optužila da ju je upravo on oborio. Sud u Nanđingu je procenio da bi „po zdravom razumu samo onaj ko je skrivio udes pritekao u pomoć unesrećenom“ i osudio ga na finansijsku kaznu.

Neki od komentatora kažu da je „slučaj Nanđing“ podstakao strah kod prolaznika, ali drugi ističu da to nije opravdanje i da je neverovatno da niko nije ni pozvao hitnu pomoć.

Oštru osudu promene društvenih vrednosti izrekla je i državna agencija Hsinhua:

Visoki moralni standardi nekad su bili stvar koja je budila nacionalni ponos Kineza, jer su pojedinci koji bi pomagali drugima bili obožavani u javnosti. Ali poslednjih godina u centru pažnje je moralni pad, jer su profit i materijalizam ugrozili društvene vrednosti. Drugog septembra 88-godišnjak se srušio u centralnoj Kini, udarivši licem u pločnik i niko mu nije pomogao. Nesrećni čovek je skončao ugušivši se u sopstvenoj krvi, koja je curila iz nosa.

Upozoravamo: Video sadrži scene ekstremnog nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: