Protest zbog uklanjanja barikada

Srbi u selu Zupče okupili su se oko glavne barikade u tom selu i protestovali protiv namera Kfora da ukloni barikade od granice do Kosovske Mitrovice.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.10.2011.

09:39

Default images

"Ako ovde ne bude Srbije, neće je biti ni u Beogradu", poručio predsednik opštine Zubin Potok.

Više hiljada Srba iz Ibarskog Kolašina okupljenih na barikadi u selu Zupče, poručili su jutros međunarodnoj zajednici, Kforu i vlastima u Prištini da će mirnim građanskim protestima i okupljanjem sprečiti instaliranje kosovskih institucija na severu pokrajine.

Među okupljenima ima žena i dece, a u Kolašinu danas neće raditi škole. Oni će se čitavog dana smenjivati i dežurati na barikadama, a najavljuju da će protesti biti mirni.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je da okupljeni građani na barikadama ne brane bukve i balvane, već svoju zemlju, kuće i budućnost svoje dece.

Ristić je zamolio građane da budu "mirni i mudri i pozvao ih da se sutra ujutru ponovo okupe u Zupču kao što su to učinili i danas".

"Ako sutra pripadnici Kfora pokušaju da probiju barikade, stajaćemo mirno, ponećemo i stolice i sedeti, i ako je to njihova pravda i sloboda, ona nam nije potrebna", rekao je Ristić. "Od njih ništa ne tražimo, zahtevamo samo da nas ostave na miru, da ostanemo da živimo u državi Srbiji", kazao je Ristić.

"Ako ovde ne bude Srbije, neće je biti ni u Beogradu", rekao je Ristić i dodao da narod koji brani svoje domove zna da prepozna i ceni pomoć prijatelja, koju im pružaju u ovim teškim vremenima.

Kolašinci kažu da je ovo što se danas događa u njihovoj sredini generalna proba onoga što će Srbi raditi kada vojnici Kfora krenu da uklanjaju barikade.

I na krajnjem severu Kosova, u opštini Leposavić, Srbi su spremni da se barikadama na miran način suprotstave nameri Prištine da u ovom delu Kosova instalira svoje institucije.

Građani kažu da će, ako ne bude postignut dogovor i pronađeno rešenje koje će za njih biti prihvatljivo, posle uklanjanja postojećih barikada postaviti nove.

Kolašinci kažu da je ovo što se danas događa u njihovoj sredini generalna proba onoga što će Srbi raditi kada vojnici Kfora krenu da uklanjaju barikade.

Građani su naveli da će, ako ne bude postignut dogovor i pronađeno rešenje koje će za njih biti prihvatljivo, posle uklanjanja postojećih barikada postaviti nove.

Na barikadama su noćas dežurali i stanovnici Kosovske Mitrovice i Zvečana.

I oni iščekuju šta će se desiti po isteku novog roka za uklanjanje barikada i veruju da će odbornici na zajedničkoj sednici četiri skupštine opština, zakazanoj za sredu u Zubinom Potoku, predložiti prihvatljivo rešenje za sve strane.

Stefanović:

Borko Stefanoviæ (Tanjug, arhiv)
Beograd nastoji da spreči Kfor u nameri da nasilno ukloni barikade, jer bi ta odluka, između ostalog, mogla da ugrozi sve napore u rešavanju problema na prelazima Brnjak i Jarinje, izjavio je danas šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

"Naš zadatak je da pokušavamo do kraja da predupredimo takav razvoj događaja. Smatramo da bi bilo negativno da Kfor posegne za silom u uklanjanju barikada, jer to u ovoj napetoj i zapaljivoj situaciji ne može da bude produktivno - može da ugrozi ceo diplomatski proces vođen u cilju rešavanja problema na prelazima Brnjak i Jarinje", kazao je Stefanović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Beograd kroz razne vidove diplomatske komunikacije sa mnogim instancama u Evropi i svetu nastavlja da utiče na to da se odluka komandanta Kfora ne sprovede.

"Pronaći ćemo rešenje koje je moguće i koje u najvećoj meri koincidira sa našim interesima", kazao je on i dodao da nekada nije moguće izabrati idealno rešenje, ali je moguće naći najbolje moguće.

Šef pregovaračkog tima Beograda je rekao da je u stalnom kontaktu sa posrednikom EU u dijalogu sa Prištinom Robertom Kuperom u nameri da se nađe adekvatno rešenje za prelaze na severu Pokrajine.

"Sa Kuperom imamo stalnu komunikaciju, pokušavamo da nađemo adekvatno rešenje koje može vrlo brzo da počne da se primenjuje, ali za tako nesto je važno sačuvati stabilnu situaciju na terenu", kazao je on i ukazao na to da je važno da se nastave napori u pronalasku rešenja, jer bi ono onemogućilo negativan razvoj događaja.

Stefanović je dodao da je važno i da predsednici opština zauzmu stav o celoj situaciji, jer su to legitimno izabrani predstavnici srpskog naroda na Kosovou i Metohiji.

"Bilo bi jako štetno da u danima koji dolaze neko podriva jedinstvo države i građana, jer su pred nama mnoga iskušenja. Moramo biti mudri i poći putem koji će sačuvati jedinstvo, institucije i ljude na njihovim ognjištima", kazao je šef pregovaračkog tima Srbije.

LDP: Sklonite decu sa barikada

Liberalnodemokratska partija je zatražila da se provere informacije da će na barikade na severu Kosova biti izvedena i školska deca bez znanja roditelja.

U saopštenju LDP-a se navodi da su tu stranku zvali "prestrašeni roditelji" sa severa Kosova koji "tvrde da pojedini direktori srednjih škola nameravaju da izvedu učenike iz škola na barikade, i to bez dozvole roditelja".

"Radi se o maloletnoj deci i njihovi životi, zdravlje i mir ne smeju se ugrožavati zbog bilo kakvog političkog cilja. Najopasnije je da sada zavlada metež u kome će neko stradati, a naročito je nedopustivo da takva opasnost preti deci", naveo je LDP.

Ta stranka je ponovo zatražila od države i društvenih institucija u Beogradu da "hitno pozovu na uklanjanje barikada i time spreče haos, strah i uznemirenost zbog mogućih sukoba kod Srba na severu Kosova".

Kfor je najavio uklanjanje barikada na severu Kosova, ali je ta akcija odložena za utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: