NVO: Zloupotreba đaka u Jagodini

U Komitetu i Inicijativi mladih za ljudska prava osudili su "zloupotrebu učenika u Jagodini" na dočeku patrijarha SPC Irineja u nedelju, 16. oktobra.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.10.2011.

13:45

Default images

Kako je saopšteno, nadležne gradske vlasti u Jagodini "deci nameću izbor veroispovesti i preporučuju da nedeljom ne treba da slobodno koriste svoje vreme, već da treba organizovano da idu na doček patrijarha, zbog čega je proglašen radni dan u školi".

"Zbog grube zloupotrebe dece u verske, ali i političke svrhe, tražimo hitnu reakciju Ministarstva prosvete i nauke, zaštitnice građana za prava deteta i poverenice za zaštitu ravnopravnosti", istakle su organizacije u zajedničkom saopštenju.

Predsednik aktiva osnovnih škola u Jagodini Zoran Marković rekao je ranije da učenicima nije potrebno opravdanje za nedolazak na doček, piše u saopštenju.

"Podsećamo i da se, prema navodima Komesarijata za ljudska prava Liberalnodemokratske partije, veliki broj građana Jagodine obratio Komesarijatu zbog toga što su pojedinci...naredili učenicima i zaposlenima da 16. oktobra dočekaju patrijarha", saopštile su organizacije.

U zajedničkom saopštenju, Komitet i Inicijativa mladih za ljudska prava podsetili su da svako dete ima pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, kao i da Ustav Srbije nalaže da nijedna religija ne može biti uspostavljena kao državna ili obavezna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: