"Nadam se da neće biti nasilja"

Državni sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanović izrazio je nadu da Kfor neće nasilno intervenisati protiv Srba na barikadama.

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2011.

17:43

Default images

On je ocenio da to nije u interesu međunarodnih snaga i Euleksa.

U izjavi za B92, Ivanović je rekao da "ne bi imalo smisla" da se Kfor upusti u rizičnu situaciju koja bi mogla da izazove reakciju srpskog stanovništva.

"Tako nešto nije u interesu Kfora i Euleksa i dovelo bi do antagonizma sa Srbima na Kosovu. Nijedna međunarodna misija ne može da bude uspešna ako nema saradnju sa lokalnim stanovništvom", rekao je Ivanović.

On je ocenio da je novi komandant Kfora Erhard Drevs "shvatio suštinu problema", odnosno da je njegov prethodnik Erhard Biler međunarodne snage "stavio na jednu stranu", zbog čega se on ponaša uzdržano i pokušava da zadrži svoje podređene u mandatu koji Kfor ima.

Ivanović je ocenio da je dobar način da se reši problem, osim da Kfor ostane u okviru svog manadata, da se očuva dijalog sa lokalnim izabranim predstavnicima Srba sa severa, jer su oni autentični predstavnici tih građana.

Prema njegovoj oceni, Srbi barikade doživljavaju kao sredstvo odbrane od pripadnika specijalnih snaga iz Prištine, koji unose strah među srpsku populaciju.

Glavna komanda Kfora u Prištini saopštila je 15. oktobra da će mirnim putem u ponedeljak ukloniti barikade na severu Kosova, ako to do tada ne uradi lokalno stanovništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: