"Neobavezni" doček patrijarha

Poglavar SPC patrijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Petra i Pavla" u Jagodini. Video bim ispred crkve. Špalir đaka na ulicama.

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2011.

11:41

Default images

Marković zahvalio patrijarhu što se protivio Paradi ponosa i što poziva na narodno jedinstvo.

Osim video bima i velikog broja građana Jagodine ispred crkve poglavara Srpske pravoslavne crkve je u tom gradu dočekao i veliki broj đaka koji su mu mahali poređani uz put kojim je kolona vozila prošla.

Oni su na ulice izašli na osnovu preporuke školske uprave u Jagodini. U toj upravi su rekli da je to preporuka a ne obaveza i da će se nedelja računati kao radni ali ne nastavni dan.

Komesar LDP za ljudska prava Marko Karadžić je prošle nedelje povodom ovog "neobaveznog" dočeka tražio reakciju Ministarstva prosvete, koje nije reagovalo na te zahteve.
Načelnik Školske uprave u tom gradu Života Starčević rekao je da je ta uprava dala mogućnost direktorima škola da u nedelju organizuju radni dan i organizovano dočekaju patrijarha ukoliko to žele.
I predsednik aktiva direktora osnovnih škola u Jagodini Zoran Marković je u izjavi agenciji Beta rekao da će škole u nedelju imati radni dan, a ne nastavni, ali je dodao da učenicima neće biti potrebno opravdanje za nedolazak.

"Angažovaćemo nastavnike koji će brinuti o bezbednosti učenika koji žele da u nedelju prisustvuju dolasku patrijarha. Ukoliko ne dođu, svakako da im niko neće tražiti opravdanje za nedolazak", naglasio je Marković koji je i direktor Osnovne škole "Boško Đuričić" u Jagodini.
Foto Tanjug
Inače, Patrijarha je jutros u 8.30 sati, ispred hrama dočekalo oko 3.000 vernika i rukovodstvo Grada Jagodine na čelu sa gradonačelnikom Draganom Markovićem Palmom.

Brojni vernici, koji nisu mogli ući u crkvu, liturgiju su pratili putem velikog "video bima", postavljenog u porti hrama.
Foto Tanjug
Patrijarh je okupljenima govorio i o padu prirodnog priraštaja u Srbiji.

"Ako se nastavi ovakav priraštaj bićemo manjina u sopstvenoj zemlji. Ne samo da će nam Kosovo uzeti, što i čine, nego će nam i Srbiju uzeti ako srpske majke ne budu rađale decu", poručio je patrijarh Irinej.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković je zahvalio patrijarhu na dolasku i ocenio da će, uz trenutni natalitet, Srbi za 50 godina biti nacionalna manjina.

"Celo naše društvo mora da se bori protiv bele kuge i, kako je rekao Bog, da muškarac i žena rađaju decu, a ne kako neki hoće da nam nametnu, da dva muškarca ulaze u brak. To nije tradicija srpskog naroda", rekao je Marković i zahvalio patrijarhu zbog toga što se usprotivio održavanju Parade ponosa i zbog toga što stalno poziva narod na jedinstvo.

Patrijarh je u pratnji domaćina obišao i Muzej voštanih figura u kome se nalazi figura patrijarha Pavla, a Marković je najavio da će sledeće godine tu biti i figura patrijarha Irineja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: