Posledica otkazivanja Parade

Napad na devojku u centru Beograda koja je nosila majicu sa simbolima LGBT pokreta, direktna su posledica i cena otkazivanja Parade ponosa, ocenjuju u LDP.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 16.10.2011.

09:40

Default images

Šef odborničke grupe LDP u Beogradu Dejan Ranđić je u istom kontekstu pomenuo i uvredljive i preteće grafite na Kulturnom centru Rex.

On je u pisanoj izjavi rekao da ti incidenti pokazuju nespremnosti države da se suprotstavi onima koji propagiraju mržnju, netoleranciju i nasilje.

"Obrazloženje o otkazivanju Parade ponosa u kome nije napravljena jasna razlika između huligana koji su želeli da zapale i ruše Beograd i mirnih građana koji su hteli da se bore za svoja zakonom i Ustavom zagarantovana prava za rezultat ima brutalan napad i izlive netrpeljivosti", poručio je Ranđić.

On je dodao da je činjenica da niko nije uhapšen i sankcionisan za scenario haosa koji je trebalo da se dogodi u gradu na dan održavanja Parade ponosa "dodatno ohrabrila sve one koji žele da se kroz agresiju i nasilje obračunaju sa svakim ko je različit ili ne misli kao oni koji se zaklanjaju iz 'porodičnih vrednosti' i 'molitvenih skupova'".

"Svoj deo odgovornosti treba da preuzmu i oni političari i predstavnici vlasti koji su pozivali na otkazivanje Parade, a da pritom nisu napravili nedvosmislenu razliku između nasilnika i njihovih potencijalnih žrtava sa kojima su hteli da se razračunaju tog dana", rekao je predsednik odborničke grupe LDP.

Labris: Kazna za napadače

Organizacija za lezbijska ljudska prava Labris osudila je napad na devojku koja je nosila majicu sa simbolima LGBT i zatražila kažnjavanje napadača.

Iz Labrisa apeluju na nadležne institucije da što pre pokrenu proces suzbijanja nasilja nad LGBT osobama, kao i da "ne čekaju više da još neko strada, već da krenu u što odlučniju borbu protiv nasilja koje izjeda korene ovog društva".

Devojka koja je nosila majicu sa oznakom LGBT zajednica je juče ujutro teško povređena kada ju je nožem napao maloletnik u Ulici carice Milice u centru Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: