Bogdanović: Blizu smo rešenja krize

Ministar za KiM Goran Bogdanović ocenio je da Kfor nema interes da silom rešava političke stvari, kao što ni Srbima nisu u interesu sukobi sa Kforom.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.10.2011.

23:33

Default images

Bogdanović je dodao da je vrlo blizu postizanje dogovora o mirnom načinu rešenja krize na severu Kosova.

"Nije u interesu Kfora da silom rešava neke političke stvari, kao što ni Srbima nisu u interesu sukobi sa Kforom. Vrlo smo blizu toga da se dogovorimo da se na miran način reši kriza", kazao je Bogdanović za "Politiku".

"Mi smo stalno u kontaktu sa Kforom i zahtevamo i od Kfora i od Srba da se mirnim putem reše ti problemi. Siguran sam da Srbi neće prvi pokušati na bilo koji način da isprovociraju da se prema njima upotrebi sila. Ali istovremeno ne mogu dozvoliti da se silom rešavaju neki problemi koji su političke prirode", rekao je on.

Na pitanje da li Kfor ozbiljno planira da silom ukloni barikade ako ih Srbi ne uklone, Bogdanović je rekao da vrlo opasno silom sklanjati barikade, jer se kroz razgovor mogu naći rešenja.

"Oni su i ranije izjavljivali da se ne slažu sa načinom na koji Srbi protestuju. Međutim, vrlo je opasno silom sklanjati barikade. Kroz razgovor se mogu iznaći mogućnosti da se obezbedi sloboda kretanja za Kfor, što su predstavnici srpskih opština nekoliko puta isticali", rekao je srpski ministar.

On je rekao da su Srbi spremni da uklone neke barikade da bi omogućili neku slobodu kretanja Kforu, ali nisu spremni da uklone glavne barikade, navodeći da bi uklanjanje barikada silom bio loš način.

Uklanjanje barikada silom, smatra on, bio bi loš način, jer postoji opasnost da se ponovi nešto slično što se desilo na Jarinju 27. septembra, a nikome nije u interesu da se na taj način rešavaju stvari.

Bogdanović je naveo da predstavnici opština traže da se što pre sretnu sa komandantom Kfora kako bi se razjasnila situacija i postigao dogovor, "Ako je moguć dogovor o bilo čemu. A ne da se preko medija prepucavaju, nadgornjavaju, da se šalju poruke, to je najgori način koji je odabrao Kfor".

"Nemamo ni vojsku, ni policiju ni oružje da se branimo od sile i nasilnih metoda ne samo Kfora nego bilo koga. Goloruki narod se ne može suprotstaviti silom. Nama je jedino ostalo da mirnim putem protestujemo i iskazujemo svoje nezadovoljstvo", naglasio je on.

Ako, međutim, dođe do nasilnog uklanjanja barikada, Bogdanović smatra da bi "narasle tenzije, produbila bi se kriza, a to nije nikome u interesu pogotovo sada kada pokušavamo da uspostavimo dijalog i njime rešimo te probleme".

"Kfor zadržava pravo na silu"

Kfor nema operativni plan za nasilno uklanjanje barikada na severu Kosova, ali to ne znači da neće upotrebiti silu, jer ima pravo, kaže potpukovnik Ralf Adamec.

On je naglasio da nisu tačne informacije kojima raspolaže srpska strana o postojanju operativnog plana, a samim tim i nasilnog uklanjanja barikada.

"Ukoliko Kfor proceni da nema sigurnog i mirnog okruženja i da ne postoji sloboda kretanja, zadržavamo pravo da silom uklonimo barikade. Za sada nećemo upotrebiti silu", kazao je Adamec.

Na pitanje da li upotreba sile znači rušenje barikada teškom mehanizacijom Kfora, ali i napad na Srbe koji odgovaraju da će svojim telima braniti barikade koje su odgovor na nasilno pripajanje severa Kosova institucijama sistema u Prištini, Adamec nije dao precizan odgovor.

"Za sada nećemo upotrebljavati silu", ponovio je on kratko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: