Nema roka za uklanjanje barikada

Portparol Kfora Frenk Martin kaže da Kfor nije postavio rok za uklanjanje blokada na putevima na severu Kosova. Očekuje od Srba u pokrajini da to učine uskoro.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

08:48

Default images

"Nadamo se da ćemo narednih dana pronaći mirno rešenje, prihvatljivo za sve strane", rekao je Martin francuskoj agenciji AFP.

On je naglasio da je snagama NATO-a na Kosovu i Metohiji potrebna sloboda kretanja da bi ispunili svoju misiju održavanja bezbednosti.

NATO očekuje da Srbi na severu Kosova uskoro uklone barikade u blizini administrativnih prelaza, rekao je portparol Kfora i pozvao kosovske Srbe da mirno reše spor sa Prištinom.

Prema jučerašnjem saopštenju Kfora, komandant snaga NATO-a u pokrajini, general-major Erhard Drevs rekao je da je stanovništvu na severu Kosova "data prilika" da tokom vikenda ukloni blokade na putevima.

Francuska agencija navodi da je Drevs juče upozorio da "Kfor neće tolerisati barikade u nedogled i zadržava pravo da ukloni barikade kada to bude smatrao za shodno".

Međunarodne snage na Kosovu nastavile su kontrolu na području oko administrativnog prelaza Jarinje. Srbi i dalje čvrsto drže barikade na putevima.

Vojnici Kfora su se rano jutros vratili na punkt u selu Ćirkovići, koji je juče uspostavljen, a koji je bio tokom noći napušten.

Saobraćaj prema centralnoj Srbiji ovim putem funkcioniše, a vojnici Kfora obavljaju kontrolu vozila, robe i putnika. Kontrola za obilaznice oko administrativnog prelaza Jarinje preduzeta je na zahtev Euleksa kako bi se zaustavilo krijumčarenje robe.

Barikade koje su Srbi ranije postavili i dalje su prisutne na saobraćajnicama na severu Kosova, iako je Kfor zahtevao od stanovništva da uklone blokade puteva.

Komandant Kfora, general-major Erhard Drevs rekao je da je stanovništvu na severu Kosova "data prilika" da tokom vikenda ukloni blokade na putevima, saopštila je ranije večeras misija NATO-a.

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova su rekli da će glavne barikade u ovom delu pokrajine ostati na putevima dok se ne nađe rešenje za sporna pitanja vezana za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Predsednici opština sa severa Kosova rekli su da na sastanku s predstavnicima Kfora nisu dobili nikakve rokove za uklanjanje barikada, ali da rade na relaksaciji stanja na terenu.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da su Srbi nakon što je Kfor nedavno uklonio kontrolni punkt koji je bio postavljen u mestu Izvori na putu ka Novom Pazaru, u znak dobre volje uklonili dva manje barikade u Banjskoj i Zvečanu.

"Sa predstavnicima Kfora dogovorili smo se da radimo na vraćanju uzajamnog poverenja, koje je poljuljano nakon dešavanja u poslednja dva meseca i u tom pravcu treba očekivati da budu možda uklonjene neke manje prepreke", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: