Srbi sa Kosova: Barikade ostaju

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova izjavili su da će glavne barikade ostati na putevima dok se ne nađe rešenje za prelaze Jarinje i Brnjak.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.10.2011.

19:09

Default images

Predsednici opština sa severa Kosova rekli su da na sastanku sa predstavnicima Kfora nisu dobili nikakve rokove za uklanjanje barikada, ali da rade na relaksaciji stanja na terenu.

Komandant Kfora, general-major Erhard Drevs rekao je da je stanovništvu na severu Kosova "data prilika" da tokom vikenda ukloni blokade na putevima, saopštila je ranije večeras misija NATO.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je Tanjugu da su Srbi nakon što je Kfor nedavno uklonio kontrolni punkt koji je bio postavljen u mestu Izvori na putu ka Novom Pazaru, u znak dobre volje uklonili dva manje barikade u Banjskoj i Zvečanu.

“Sa predstavnicima Kfora dogovorili smo se da radimo na vraćanju uzajamnog poverenja, koje je poljuljano nakon dešavanja u poslednja dva meseca i u tom pravcu treba očekivati da budu možda uklonjene neke manje prepreke,” rekao je on.

Milović je naglasio da to ne znači da će Srbi ukloniti glavne barikade na severu Kosova dok ne bude pronađeno kompromisno rešenje za probleme na severu Kosova.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da postoji nekoliko opcija ukoliko Kfor pokuša da uklanja barikade.
“Prva je da stanovništvo to samo posmatra, što je malo verovatno, druga je da se barikade brane telima, treća da se na svaku uklonjenu odgovori postavljanjem dve nove,” kazao je Pantić.

On je takođe potvrdio da sa predstavnicima Kfora nije bilo govora o rokovima za uklanjanje barikada ali da je dogovoreno da predstavnici Kfora mogu prisustvovati sastancima opštinskih odbora za bezbednost.

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova traže da se situacija na administrativnim prelazima na severu Kosova vrati na stanje od pre 25. jula.

Kfor je večeras saopštio da zahteva od stanovništva da ukloni blokade puteva na severu Kosova, prenoseći izjavu komandanta Kfora da je stanovništvu na severu Kosova data prilika da tokom vikenda ukloni blokade na putevima.

Komandant Združenog regionalnog odreda Sever, pukovnik Hans Jerg Konrad, u ime komandanta Kfora imao je juce sastanak sa predstavnicima četiri opštine kako bi razgovarali o uklanjanju blokada na putevima na severu Kosova.

Pukovnik Konrad je, kako se navodi u saopštenju Kfora, rekao predstavnicima lokalne samouprave na severu Kosova da su blokade puteva uticale na operacije Kfora i da predstavljaju izazov u pogledu ispunjavanje logistickih potreba vojnika.

Pukovnik Konrad je pojasnio da vojnici na Kapijama (administrativnim prelazima na severu Kosova) moraju biti snabdeveni kako bi mogli da obavljaju svoj zadatak.

"Dajemo priliku lokalnom stanovništvu da tokom ovog vikenda ukloni blokade na putevima i dozvole slobodu kretanja“, rekao je komandant Kfora, general-major Drevs komentarišući rezultat sastanka pukovnika Konrada s predstavnicima opština.

"Drago nam je što predstavnici imaju nameru da uklone blokade na miran način koji koristi svima“, dodao je on, kako se navodi u saopštenju.

Misija Kfora je, kako se podseća u saopštenju, da očuva bezbedno okruženje kao i slobodu kretanja za sebe kao i sve građane.

Kfor će nastaviti da to čini odlučno, pažljivo i nepristrasno, u punom skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: