Srbi s Kosova: Bićemo fleksibilni

Predstavnici Srba sa severa Kosova izjavili da će biti fleksibilni u postizanju rešenja za prelaze Brnjak i Jarinje, što bi pomoglo Srbiji na putu ka EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.10.2011.

13:19

Default images

Srbija je u sredu dobila pozitivno mišljenje EK o kandidaturi za EU, ali je datum pregovora uslovljen rešavanjem pitanja otvorenih s Kosovom.

"Bojim se da će sever biti krivac zbog evrointegracija, zato ćemo biti maksimalno fleksibilni", kazao je načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i dodao da su oni svesni u kojoj je trenutno situaciji Srbija.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer rekao je da za početak pristupnih pregovora sa EU Srbija treba da ispuni uslove koji su ostvarivi i statusno neutralni - da pokrene dijalog sa Prištinom i ukloni barikade.

Nedeljković je ponovio da kosovski Srbi žele da se stanje na prelazima Brnjak i Jarinje vrati na period pre 25. jula kada na njima nije bilo kosovskih carinika i policije.

"Ne želimo da idemo protiv države, ali država mora da shvati i našu poziciju, ovo je odlučujući momenat za naš opstanak i ostanak", kazao je Nedeljković i poručio da gašenje srpskih institucija znači iseljavanje Srba sa Kosova.

Nedeljković je rekao da je ipak optimista da će se rešenje za prelaze ipak naći.

Prema njegovim rečima, problem prelaza, a samim tim i barikada može se rešiti samo političkim putem - razgovrima i pregovorima jer se ne
može dozvoliti da rešenja budu na uštrb Srba i nealbanaca.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić izjavio je da bi bilo veoma teško objasniti narodu da odustane od barikada i da prihvati kosovske carinike i policiju na Jarinju i Brnjaku.

"Međunarodna zajednica mora da nađe rešenje, ako ne ono koje će nam sto odsto ići u prilog, onda nešto između", kazao je Ninić.

Inače, Kfor je danas zatvorio novi alternativni put kod mesta Ćirkovići blizu Jarinja, koji su Srbi pre nedelju dana izgradili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: