Strani mediji o kandidaturi Srbije

Portal EU obzerver piše da je u godišnjem izveštaju EK malo dobrih vesti za Zapadni Balkan, dok nemačka štampa piše da Srbija nije zaslužila kandidaturu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.10.2011.

11:49

Default images

Eu obzerver piše da je letos rasplamsano nasilje na severu Kosova zaustavilo razgovore Beograda i Prištine, dok BiH, Albanija i Makedonija ne napreduju na putu evrointegracija.

"Srbija će dobiti status kandidata za EU ako poboljša odnose s Kosovom. Crna Gora može početi pregovore s EU, ali mora početi s najtežim poglavljima. A ostale balkanske zemlje i Turska su ograničeno napredovale", navodi EU obzerver povodom jučerašnjeg objavljivanja Mišljenja i Izveštaja Evropske komisije.

Pošto je izručila poslednja dva haška begunca, Srbija je "ostvarila napredak u važnim oblastima" i Komisija preporučuje da bi trebalo da
dobije status kandidata, ali samo "uz razumevanje da će obnoviti dijalog s Kosovom i sprovesti dosadašnje dogovore", rekao je File.

EU obzerver navodi i da će sledeća faza, otvaranje pristupnih pregovora, takođe biti povezana s daljim koracima Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom, od kojeg će biti zahtevano da sprovede "obuhvatni program" integracije srpskog stanovništva na Kosovo.

Nemačka štampa oštro o kandidaturi Srbije

Nemačka štampa, s druge strane, ima mnogo oštriji stav kada je u pitanju kandidatura Srbije za članstvo u EU. Tamošnje novine, naime pišu da je Srbija dobila "nagradu" za ono što je Srbija učinila u sektoru pravne države i izručenja haških optuženika, ali ocenjuje da, bez obzira na napredak, Srbija taj status nije zaslužila.

List "Zidojče cajtung" piše da Srbija, uz sve poštovanje za politički napredak, "nije zaslužila status kandidata za članstvo u EU".

"Državu koja se nalazi u otvorenom sporu sa drugom državom, a ne pokazuje ubedljiv trud da taj spor reši, treba držati podalje od vrata Evropske unije. Evropska komisija bi trebalo da Srbiji još jednom jasno stavi do znanja da će pristup Uniji imati tek kada kosovski konflikt definitivno i mirnim putem bude rešen, u čemu se očekuje značajan doprinos Beograda", piše list.

"Frankfurter algemajne cajtung" ocenjuje da "o približavanju Srbije EU treba dvaput, pa i triput, razmisliti". Prema ovom listu, EU bi trebalo da uslovi to približavanje rešavanjem konflikta sa Kosovom.

"Slučaj Kipra je pokazao da je kasnije rešavanje problema nemoguće - sa svim posledicama po unutrašnje funkcionisanje EU. […] Osim toga, ima i sumnji u to da će unutrašnji sastav Srbije u doglednoj budućnosti biti kompatibilan sa EU", zaključuje list.

I "Frankfurter rundšau" piše o uslovima koje Srbija odbija i navodi da je 12 godina posle "kosovskog rata" EK predložila da se Srbiji dodeli status zemlje-kandidata za pristup EU, uz uslov da se "dijalog sa bivšom srpskom provincijom Kosovo ponovo nastavi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: