Jahjaga protiv međunarodne uprave

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je protiv uvođenja međunarodne uprave u opštine na severu Kosova u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

20:14

Default images

"Kao predsednica Kosova, protiv sam plana Ahtisari plus, protiv međunarodne administracije u tri opštine na severu zemlje, jer to nije u saglasnosti sa Ustavom Kosova i dovelo bi do neravnopravnosti i premeštanja građana iz jedne u drugu opštinu", rekla je Jahjaga u saopštenju.

Kosovska predsednica je poručila da institucije Kosova imaju "sveobuhvatan plan koji će doprineti širenju suvereniteta na celoj teritoriji Kosova, uključujući tri severne opštine".

Rešenje za probleme na severu Kosova, prema njenenom mišljenju, jeste primena plana Martija Ahtisarija i sprovođenje izbora u opštinama Leposavić, Zubin potok i Zvečan, kao i osnivanje opštine Severna Mitrovica.

To bi "građanima Kosova srpske nacionalnosti omogućilo da izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike kako bi se ostvario Ustav i zakoni Republike Kosovo, koji su u saglasnosti sa najvišim evropskim standardima u ostvarivanju ljudskih i kolektivnih prava nacionalnih zajednica", kazala je Jahjaga.

Ona je ponovila da neće biti podele Kosova niti razmene teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: