Hrvatska ustupila Srbiji optužnicu

Hrvatsko državno tužilaštvo ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine Srbije optužnicu protiv bivših oficira JNA Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

19:18

Default images

Oni se terete za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u srpskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška.

Pero Kovačević iz Udruženja pravnika Vukovar 199. koje je još 2005. krivično prijavilo dvojicu bivših oficira JNA, izjavio je agenciji Hina da mu je državni tužilac Mladen Bajić potvrdio da je optužnica juče poslata srpskom tužilaštvu za ratne zločine jer su dvojica optuženih, koji su na području Srbije, nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Kovačević je rekao da je na srpskom tužilaštvu da odluči o daljim koracima, ističući da se plaši da bi "eventualno usvajanje Šeksovog zakona o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije u Hrvatskom saboru Srbija mogla iskoristiti kao alibi da ne procesuira Vasiljevića i Živanovića".

Optužnicu protiv Vasiljevića i Živanovića podiglo je u aprilu ove godine osječko Županijsko tužilaštvo.

U njoj se Vasiljević, kao načelnik Uprave bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, po komandnoj odgovornosti tereti zbog osnivanja logora u Srbiji u kojima su od početka oktobra 1991. do maja 1992. ubijani i mučeni civili i ratni zarobljenici koji su dovedeni s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mesta u Hrvatskoj.

Po optužnici, u srpskim logorima ubijeno je 19 zatvorenih, većem broju nanete su teške povrede s trajnim fizičkim i psihičkim posledicama, a više žena je silovano i seksualno zlostavljano.

Živanović se tereti kao komandant i osnivač logora na napuštenom poljoprivrednom imanju u blizini Begejaca i na napuštenoj stočnoj farmi u blizini Stajićeva, u kojima je ubijeno pet zatvorenika.

U istrazi protiv dvojice bivših visokih oficira JNA, ispitano je 250 svedoka od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitana su i lica koja su s hrvatske strane učestvovala u pregovorima i razmeni.

Tužilaštvo raspolaže dokumentacijom JNA o organizaciji logora, a deo te dokumentacije dobijen je od Haškog tribunala.

U okviru međunarodne pravne pomoći, Vasiljević je ispitan pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu.

Protiv obojice optuženih za vreme istrage određen je pritvor i raspisana poternica.

Posle podizanja optužnice, zamenik srpskog tužioca za ratne zločine i portparol tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je da Vasiljević i Živanović ne mogu biti izručeni jer srpsko-hrvatski ugovor o tome ne obuhvata krivična dela ratnih zločina, nego samo predmete koji se odnose na organizovani kriminal.

On je rekao i da će o mogućem preuzimanju predmeta odlučiti s obzirom na stanje dokaza u njemu, izvestili su hrvatski mediji.

Udruženje pravnika Vukovar 1991. Vasiljevića i Živanovića krivično je prijavilo 2008. godine i srpskom tužilaštvu, gde je taj slučaj u pretkrivičnom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: