Datum pregovora tek sredinom 2012.

Srbija bi odluku o datumu početka pregovora o članstvu u EU mogla da očekuje najranije u martu, a sam početak pregovora sredinom 2012, kaže Božidar Đelić.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

16:13

Default images

Potpredsednik vlade zadužen za EU integracije kaže da nije realno da Srbiji datum bude saopšten u decembru.

"Datum će tada biti saopšten Crnoj Gori, ali nije nemoguće zamisliti scenario u kojem bi naše dve zemlje započele pregovore u isto vreme", izjavio je Đelić.

Da bi Srbija počela pregovore biće, kako je objasnio, potreban novi izveštaj Evropske komisije koji će biti fokusiran na pregovore Beograda i Prištine, a zatim i sveobuhvatna analiza stanja u Srbiji u 35 domena, kako bi se odlučilo po kom redosledu će otpočeti pregovori po tim poglavljima.

Đelić je, povodom izveštaja Evropske komisije kojim se preporučuje da Srbiji u decembru bude dodeljen status kandidata za članstvo u EU, istakao da je to veliki uspeh i da je, u okolnostima ekonomske krize i pritisaka i tenzija na severu Kosova, to bio najbolji mogući ishod.

Danas su, kako je objasnio, iz Brisela pristigle dve dobre vesti: prva je da se nedvosmisleno preporučuje status kandidata, a druga da se preporučuje otvaranje pregovora za ulazak u EU čim se napravi napredak u dijalogu sa Prištinom, a taj dijalog je u potpunosti statusno neutralan i ne podrazumeva otvaranje nekih novih tema.

"Ovo je paket koji je prihvatljiv za Srbiju i koji bi mogao da nam omogući da već sledeće godine počnemo pregovore za ulazak u EU. Samim tim možemo biti zadovoljni, ali kao što nije trebalo pasti u očaj prethodnih nekoliko dana, kada su možda neki hteli da nam nametnu izuzetno tvrde uslove, ne treba sada ući u euforiju, jer ovo je samo preporuka koju moraju da potvrde sve zemlje članice EU u decembru", rekao je Đelić.

On je istakao da je veoma važno to što se među temama o kojima Beograd i Priština treba da pregovaraju ne pominju institucije Srbije na Kosovu i sudstvo na severu pokrajine. "Imamo dakle razuman i jasan uslov koji ćemo se truditi da ispunimo", istakao je Đelić.

Objašnjavajući ekonomske benefite koje bi Srbija mogla imati sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU, Đelić je rekao da će se tim korakom u evrointegracijama za Beograd "otvoriti svi delovi evropskog budžeta".

To, kako je precizirao, znači da bi Srbija umesto u šest mogla da učestvuje u 26 sektorskih programa EU, a to bi se najneposrednije moglo osetiti u oblastima poljoprivrede, regionalnog razvoja i razvoja ljudskih resursa.

Vicepremijer je, ipak, podsetio i da svi reformski poduhvati u Srbiji, koji su pohvaljeni u izveštaju EK, pre svega služe samoj Srbiji i njenim građanima. Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija je predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: