Evropski pokret: Posao tek sledi

Evropski pokret u Srbiji pozdravio odluku EK za dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU kao znak priznanja za ostvareni napredak.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

14:41

Default images

Taj pokret je saopštio da će dalji reformski proces u Srbiji sigurno biti brži i energičniji, a presudno važna podrška javnog mnjenja izvesnija i odlučnija ukoliko se u najskorijem roku steknu uslovi za otvaranje dugo očekivanih pregovora u okviru kojih bi Srbija započela prilagođavanje svog pravnog, ekonomskog i političkog sistema sa pravnim tekovinama EU.

"Izražavamo nadu da će konačna odluka o kandidaturi, koju će u decembru doneti Savet ministara EU, biti pozitivna uz određivanje datuma otpočinjanja pregovora. Takva odluka Saveta EU bi predstavljala i izraz posvećenosti zemalja članica EU daljem proširenju u duhu evropske integracije, kao i podršku napretku Srbije na putu ka modernom i razvijenom, demokratskom društvu u okviru evropske porodice", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je Srbija u prethodnih godinu dana učinila mnogo po pitanju ispunjavanja veoma važnih uslova kao što su saradnja sa Haškim tribunalom, borba protiv organizovanog kriminala, unapređenje regionalne saradnje i naporima za usklađivanje zakonodavstva prema standardima EU.

Međutim, dodaje se, veliki deo započetih reformi tek očekuje sprovođenje u praksi, te je neophodno hitno nastaviti dalji proces istinskih sveukupnih reformi uključujući i rešavanje svih otvorenih pitanja sa Prištinom i ispuniti preostale uslove za članstvo u EU kako bi se, na dobrobit građana Srbije i zemalja regiona, ostvario zajednički cilj članstva u EU.

Stoga očekujemo nesmanjenu ili veću posvećenost političkih lidera i državnih institucija u sprovođenju uslova na putu Srbije ka članstvu u EU, poručuju iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, članovi SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila je Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: