EK o Kosovu: Ima još da se radi

EK predstavila izveštaj i o napretku Kosova, po kom je ocenjeno da je postignut napredak u postizanju političkih kriterijuma, ali da ostaje još izazova.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

13:16

Default images

Po mišljenju EK, na ekonomskom planu napretka nema.

"Kosovo je napredovalo u pogledu političkih kriterijuma u više značajnih područja. Nakon opštih i predsedničkih izbora formirana je vlada koja je počela rešavanje izazova s kojima se Kosovo suočava. Do septembra, dijalog Beograda i Prištine vođen je u generalno konstruktivnom duhu", navodi se u izveštaju EK.

Komisija je navela da su opšti izbori bili obeleženi "ozbiljnim neodstacima i navodima o krađi". Počiniocima treba suditi, a neophodan je i napredak u reformi izbornih propisa.

Nadležni za sprovođenje zakona i pravosudne vlasti treba da ojačaju suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, što ostaju i dalje "ozbiljni izazovi". "Oni moraju da podnesu izveštaj o istrazi i presudama i stoga Evropska komisija predlaže da se pokrene strukturni dijalog o vladavini prava", navodi se u dokumentu. Komisija je saopštila i da je koordinacija evrointegracije na Kosovu znatno unapređen, i da je Ministarstvo za evropske integracije znatno pojačalo ulogu, kao i da je uspešno sproveden jedan ciklus dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Ljudi na severu takođe treba da imaju korist od evropske perspektive. Važno je da Kosovo pokrene sveobuhvatnu agendu za
sever", ukazuje se u dokumentu.

U usklađivanju kosovskih zakona sa evropskim standardima, napredak je zabeležen u trgovini i javnim nabavkama, dok je u oblasti kretanja
ljudi, usluga, sprečavanja pranja novca, zaštite ličnih podataka napredak mali.

Po oceni Evropske komisije, reforma pravosuđa se nastavlja zadovoljavajuće.

"Kosovo nije napredovalo ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije i neophodne su značajne reforme. Privreda je zabeležila rast, ali ipak postoji zabrinutost za dugoročnu održivost budžeta", navodi se u sažetku izveštaja Komisije.

Podseća se i da su slabo ekonomsko planiranje i sprovođenje dogovorenog doveli do obustavljanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom postignutog 2010. godine.

Preduzeća se, dodaje se u sažetku izveštaja Evropske komisije, suočavaju sa slabom politikom planiranja, lošom administracijom, slabom vladavinom zakona, lošom infrastrukturom i neobučenim radnicima. Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok je većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, članovi SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: