CG prednjači - pregovara o članstvu

Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, uz ocenu da je "Crna Gora ostvarila zadovoljavajući napredak".

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

13:40

Default images

U Briselu je ocenjeno da je Crna Gora posebno napredovala u sprovođenju ključnih prioriteta i da ima "sveukupne zadovoljavajuće rezultate".

Otud je Crna Gora "sad spremna je da otvori pregovore za članstvo" u Uniji, kaže se u godišnjem Izveštaju o napretku Crne Gore u evropskim reformama, koji je Evropska komisija danas objavila u Briselu.

U analizi se navodi da je Crna Gora napredovala na planu političkih i institucionalnih reformi, "čime je ojačan značaj parlamenta, sprovođenje izbornog zakona i depolitizacija javne uprave".

To, dodaje se, ima za posledicu jačanje nezavisnosti sudstva, pospešenje borbe protiv korupcije i veću slobodu medija.

Ali se podvlači da je nužno nastaviti reforme i da sprovođenje političkih odluka i zakona još predstavljaju izazov.

Vlasti u Podgorici takođe treba da nastave suzbijanje korupcije i dovrše reformu pravosuđa kako bi pravosuđe bilo objektivnije i delotvornije.

Takođe je potrebno osnažiti antidiskriminacione mere, jer su "nepovlašćene grupe" i dalje izložene diskriminaciji.

EK ističe konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu, kao i to da je Crna Gora napredovala u uspostavljanju pune tržišne ekonomije, a da crnogorska privreda nastavlja da se oporavlja i stabilizuje, zahvaljujući konsolidaciji bankarskog sektora, kao i opreznoj fiskalnoj politici.

Takođe se navodi kako je Crna Gora sprovela značajne strukturne reforme "na području strateških privrednih sektora, kao i da nastavlja sa otvaranjem prema zemljama Evropske unije, članicama EFTA i zemljama zapadnog Balkana".

Teškoće predstavljaju neki strukturni problemi, uz lošu svetsku finansijsku situaciju, tako da se "opasnosti za biznis kriju u nepovoljnim uslovima kreditiranja i otežanoj privatizaciji", upozorava Evropska komisija.

Dodaje se da je nužno poboljšati energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, a zbog visoke nezaposlenosti povećati mobilnost radne snage i omogućiti dodatno obrazovanje.

Budžetska disciplina je od velike važnosti, kao i mere za efikasniju naplatu poreza, a mere jačanja privrede ne mogu funkcionisati bez stalnog jačanja pravne države.

U zaključku Izveštaja navodi se da Crna Gora glatko nastavlja da sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Poštovanje tog segmenta "pravne tekovine EU" znači za Evropsku uniju veoma važnu stavku i na sprovođenje SSP-a obraća se posebna pažnja.

Vlasti u Podgorici nastavljaju s usklađivanjem crnogorskog sa evropskim zakonodavstvom, a napredak je, navodi EK, ostvaren i na polju nauke i istraživanja, elektronskih medija, te javnih nabavki i zakona o preduzećima.

I dalje postoje problemi sa usvajanjem i primenom zakona o socijalnom staranju i zapošljavanju, zaštiti okoline, slobodne konkurencije i kretanja roba, finansijske kontrole, zaštiti intelektualne svojine, poljoprivrede i ribarstva, bezbednosti hrane, kao i na poljima pravde, slobode i bezbednosti, zaključuje EK u Izveštaju o napretku za Crnu Goru. Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: