Cvetković: Priznanje Vladi

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio da je veoma zadovoljan mišljenjem EK o kandidaturi Srbije i ocenio da je preporuka Brisela značajno priznanje Vladi.

Izvor: Beta

Sreda, 12.10.2011.

14:19

Default images

"Ovo mišljenje pokazuje da je Evropska komisija prepoznala napore koje je Srbija učinila i reforme koje smo sproveli", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je premijeru Cvetkoviću preneo mišljenje Evropske komisije, ocenio je da je današnji dan veoma važan datum u odnosima Evropske unije i Srbije.

Dežer je naveo da je danas doneo dve dobre vesti - prva je da je Evropska komisija predložila status kandidata za Srbiju, a druga je da će Srbija dobiti datum kada bude ispunjen ključni element, a to je nastavak dijaloga s Prištinom.

On pitanje nastavka dijaloga sa Prištinom smatra statusno neutralnim i podvlači da to nije novi uslov za Srbiju, niti ima novih uslova za njeno približavanje Uniji. "Mi se u tom smislu nadamo da će dijalog uskoro biti nastavljen i da ćemo uskoro otvoriti pregovore", rekao je Dežer.

Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok je većina domaćih stranaka pozdravila dobijanje statusa kandidata, u SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: