Opozicija neće u EU

Opozicione partije imaju negativne komentare na dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. SRS čak protestovao ispred predsedništva.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

13:21

Default images

Naime, funkcioneri i pristalice te stranke protestovali su ispred zgrade Predsedništva, gde su zatražili da se prekine proces kandidovanja Srbije za ulazak u EU.

Tokom skupa stotinak ljudi, koji je pod nazivom "Nećemo u Evropsku uniju" počeo u podne, radikali su nameravali da predaju pismo predsedniku Borisu Tadiću, ali ih je u tome sprečio kordon policije.

Radikali u tom pismu ocenjuju da je prozapadna politika vlasti doživela potpuni poraz i da se vlast odrekla Kosova. Potpredsednik SRS Dragan Todorović je rekao novinarima da nema razlike između barikada Kfora na administrativnim prelazima na severu Kosova i "barikada koje Srbiji postavlja Tadić svojom politikom".

"SRS je protiv ulaska Srbije u EU, jer Evropa neće da prihvati Srbiju. Formalno će nam dati status, ali će nam prethodno između ostalog tražiti da ukinemo srpske instituicje na Kosovu, sud u Kosovskoj Mitrovici", naveo je on.

Demokratska stranka Srbije smatra da je preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU "još jedna u nizu ucena" da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Poslanik te stranke Zoran Šami preporuku EK smatra "definitivnim porazom" trogodišnje politike aktuelne vlasti, koja je, po njegovoj oceni, "svo ovo vreme bila ponizna u odnosu na EU". Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: